· · Komentara: 0
Budite odgovorni

Sve o iznenadnom skoku obolelih od korone: Ove osobe su NAJVEĆI IZVOR prenosa infekcije

U Beogradu rade tokom noći dve kovid ambulante jedna je pri domu zdravlja Palilula, druga pri DZ Zemun.

1593423956_verica-tanjug.jpg
Foto: Tanjug

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da prvi talas virusa korona nije završen i da je došlo do povećanja broja inficiranih u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju.

Pročitajte još: Napravljena NOVA VAKCINA protiv korone! Spremna da istrebi virus i u BUDUĆNOSTI?!

- Očekivali smo da će povećanje broj inficiranih i novi talas nastupiti tek na jesen, međutim u prvom talasu koji ipak nije završen došlo je do povećanja obolelih u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju - rekla je Jovanović.

Ona je navela da je opravdano bilo popuštanje mera, ali da je ostala obavezna mera prevencije držanje distance, nošenje maski, higijena ruku.

Foto: Depozit

Upitana da li se virus menja, jer je najveći broj zaraženih sada među mlađom populacijom, ona je navela da nema dokaza da je došlo do promena u samoj strukturi virusa.

Najviše obolevaju mladi

- Klinička slika jeste sada izmenjena u odnosu na početak epidemije. Uglavnom su asimptomatski slučajevi ili pacijenti sa blažom kliničkom slikom. Virus je najviše prisutan u životnoj dobi 20 do 40 godine - navela je ona.

Kako kaže, najveći izvor prenosa infekcije su osobe koje ne znaju da nose virus, jer nemaju nikakve simptome, a nastavljaju sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

- U zatvorenom prostoru virus se lako prenosi, lako se širi. Mlađa populacija je domaminantna sada jer su oni mnogo aktivniji - istakla je ona.

Pročitajte još: PRONAĐEN LEK ZA RAK?! Kod obolelih zaustavio uvećanje tumora, a dvoje se POTPUNO IZLEČILO

I dalje su u posebnom riziku stariji građani i osobe koje imaju hronična obolenja - dijabetes, kardiovaskularna obolenja, jer virus kod njih može da izazove teži oblik oboljenja.

Foto: Depozit

Šta ako je test pozitivan?

Jovanović kaže da pacijenti koji imaju simptome respiratornih infekcija prvo treba da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja, gde će ga pregledati lekar, odraditi laboratorijske analize, rentgen pluća, a po potrebi i test na virus korona.

Kod pacijenata kod kojih se potvrdi korona ili klinička slika ukazuje na prisustvo virusa šalju se u trijažne ambulante koje su u Infektivnoj klinici, KBC Bežanijska kosa i Gradskom zavodu za plućne bolesti.

Pročitajte još: Ovu namirnicu JEDEMO SVAKOG DANA, a ona nam RAZARA MOZAK

Tu se određuje koji pacijenti su za bolničko lečenje, a koji su za kućnu samoizolaciju.

Jovanović je podsetila da u Beogradu rade tokom noći dve kovid ambulante jedna je pri domu zdravlja Palilula, druga pri DZ Zemun.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.