· · Komentara: 0
Reparirani driling

Zlatni Simson od osamdeset leta (FOTO)

Uprkos visokim cenama koje prate kvalitetne nemačke drilinge, svaki lovac priželjkuje u svojoj vitrini ovakvu finu trocevnu kombinovanu pušku

1593426819_driling.jpg
driling - foto: Vlada Mitrović

Nedavno smo imali priliku da se u oružarskoj radionici u Čačku upoznamo sa drilingom sa cevima dugim 645 mm. Sve su spojene demi blok sistemom, a sklop cevi teži 1.600 g, dok je ukupna masa puške 3.220 g. Neverovatno je da sa ovom dužinom cevi trocevna puška teži manje od današnjih dvocevki kalibra 16. Odgovor daju žigovi na pušci, koji potvrđuju da je rađena pre 1939. godine, u Sulu. 

Pročitajte jošItalijanski adut na svetskom tržištu su fine, savremene, lovno-sportske puške zavidne preciznosti

Radi se o trocevnoj pušci (driling) Simson Suhl Thuringen kalibra 7x57 R u donjoj ožlebljenoj cev i 16/70 u gornjim sačmenim cevima. Proizvedena je u fabrici "Simson", kada je tehnologija izrade tankozidnih puščanih cevi bila na vrhuncu. To je bilo zlatno doba majstora iz Sula u Tiringiji, gde su se takmičili braća Merkel, Simsonovi, Henelovi, Sauer i sin...

Rasklopljena puška, foto: Vlada Mitrović

Firma "Simson" prva je u to doba( tridesetih godina prošlog veka) morala da promeni ime, jer su vlasnici bili Jevreji, koji su nemilosrdno proganjani u Hitlerovoj Nemačkoj. Broj puške je 19066, a žigovi se odnose na I i II probu, nitro probu karabinske cevi, a utisnuta je i oznaka kalibra. Obe cevi su sa završetkom od jedne polovine čoka. Na cevi se nalaze mehanički prednji i zadnji nišan koji se podiže, kada se napred pogura komanda na vratu kundaka. Tako se istovremeno uključuje i prednji obarač koji aktivira donju karabinsku cev.

Reparirani driling, foto: Vlada Mitrović

Čvrsto bravljenje

Prednji obarač ima ugrađen francuski šteher, koji se aktivira potiskivanjem obarača napred. Izmerili smo silu okidanja digitalnim dinamometrom: sa uključenim šteherom opaljenje je već pri 0,25 daN, bez štehera (ubrzice) opaljuje pri sili do 2,27 daN. Desna sačmena cev (prednji obarač) opaljuje pri sili od 2,53 daN, a leva cev (zadnji obarač) pri sili od 2,66 daN.

Moćna baskula Simson drilinga sa tri ključa i bočnim blendama, foto: Vlada Mitrović

Bravljenje starog Simsong drilinga je uzuzetno čvrsto. Dva donja Pardi kjuča su prečnika 6,5 mm, a dve bočne blende (seiten blenden) dodatno učvršćuju tandem cevi u baskuli. U zoni ležišta metka debljina zida karabinske cevi iznosi 5 mm, a sačmenih 3,5 mm. Kovana čelična baskula visoka je 58 mm, a širina se sa 53,3 mm svodi na 37 mm. Sa leve strane puške nalazi se komanda kočnice. Slovom S je obeležen položaj “shiert” što znači ukočeno. Potiskivanjem kočnice unapred, puška se otkočuje. Iako kočnica nije na vratu kundaka, njen položaj na bočnoj levoj strani je idealan za desnorukog lovca. Levorukim lovcima ovaj položaj iziskuje dodatnu vežbu, iako se tada umesto palca, koristi kažiprst za manipulisanje kočnicom. 

Tri indikatora nategnutosti 

Levo i desno od V-R poluge su indikatori nategnutosti udarnog mehanizma (vatri), foto: Vlada Mitrović

Nišanska šina - rastojanje između mušice i zadnjeg nišana, iznosi 460 mm, što je dovoljno za precizan hitac metkom 7x57 R. U skladu sa tadašnjim nemačkim navikama, zadnji nišan ima sitan U zarez na nareckanoj pločici. Na baskuli sa gornje strane nalaze se tri igličasta indikatora, koji strelcu po danu, ali i po mraku pokazuju stanje nategnutosti udarnih mehanizama kod sve tri cevi. Dva indikatora se nalaze sa leve strane Vestli-Ričards poluge, a jedan je sa njene desne strane. Unutrašnji indikator sa leve strane odnosi se na karabinsku ožlebljenu cev. Kada se driling koristi kao sačmarica položenih cevi, tada je komanda na vratu kundaka u zadnjem položaju, zadnji nišan je potopljen u nišansku šinu i uškom se nišani kao klasičnom sačmaricom.

Gravirana baskula sa lovnim motivima, foto: Vlada Mitrović


Savet iskusnog lovca 

Savetovao bih sve vlasnike kombinovanih pušaka, koji na obaraču za karabinski metak imaju francuski šteher. Ukoliko ste u lovu aktivirali šteher, a niste pucali iz karabinske cevi, već zbog promene lovne situacije opalite metak iz sačmene cevi, lako može da dođe do istovremenog neželjenog opaljenja i iz karabinske cevi. Ova opasna situacija kasnije će se sve češće pojavljivati, jer se zahvat obarača i zapinjača sve više smanjuje. Znači, šteher aktivirate tik pred hitac, a ako pucanja nije bilo, prelomite cevi i vratite sve na početno stanje. Zapamtite ovaj savet, jer će vam retko koji proizvođač kombinovanog oružja napisati, u svom uputstvu za upotrebu puške. 

Nova mladost vremešnog drilinga 

Zajedno u radionici unuk Petar Žunić i deda Hubert Ručigaj, foto: Vlada Mitrović

Simson driling ima orahov kundak nemačkog tipa sa elipsastom obrazinom. Petar Žunić iz radionidce “Lovac” kundak je osvežio finim brušenjem i nauljivanjem. Sitno čekiranje finoće 24 LPI je takođe znalački osveženo. Rastojanje od kraja kundaka do prvog obarača iznosi 370 mm, što ukazuje da je dodavanjem gumenog amortizera, puška prilagođena krupnom lovcu. Pored osveženja kundaka, Petar je hladno brunirao sklop cevi, detaljno očistio unutrašnji mehanizam puške i zamenio jednu oslabljenu oprugu. Time je ova puška dobila potpuno novu mladost. Cevi su u untrašnjosti i pre reparacije bile kao nove. 

Opušteni lovovi prethodnih vekova

Tandem cevi sa ključevima i izvlakačem, foto: Vlada Mitrović

Driling Simson ima graviranu spoljašnjost baskule. Nenametljivi motivi iz lova krase obe strane baskule. Ponekad duboka reljefna gravura ume da umanji onu osnovnu, lovačku, upotrebnu vrednost puške. Ovde to nije slučaj. Ovaj stari driling daje sliku nekih minulih, boljih lovačkih vremena, kada je lovac bio slobodan da uzme svoju pušku i ide u šumski lov na krupnu i sitnu divljač. Kada nije morao da za svaki lov pripremi i popuni gomilu papira, da se javlja i ođavljuje na zbornim mestima, sastavlja izveštaje, piše propratnice. 

Nekadašnji slobodni lovac je ovim drilingom legalno lovio crnu, jelensku i srneću divljač, u istom lovu pucao na predatore i štetočine. A, ako je to kalendar dozvoljavao, lovio i zeca u istom lovu. Danas to zaista zvuči nerealno! Ipak, strastveni lovci i dalje priželjkuju da u svoje vitrine smeste neki fini driling poput ovog Simsona. 

Verni oružarskoj tradiciji

Poprečni Grinerov treći ključ, foto: Vlada Mitrović 

U poseti oružarima Hubertu Ručigaju i Petru Žuniću, gde se višedecenijsko znanje i iskustvo prenosi sa generacije na generaciju, uživali smo u razgledanju stručno repariranom oružju, kojima su deda i unuk produžili vek. 

Pročitajte još:  Sajam u Las Vegasu je pokazao da američka ponuda oružja i opreme nema limit

Zahvaljujemo se domaćinima na gostoprimstvu i na prilici da upoznamo ovu finu staru nemačku trocevnu kombinovanu pušku, a posebno što su za pola veka postojanja svesrdno radili na očuvanju lovačke tradicije i unapređenju oružarske kulture. Mnogaja ljeta! 

Msc Vlada MITROVIĆ

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.