· · Komentara: 0
Noževi Zero Tolerans

Da li ćemo poželeti noževe koji ne sijaju u tami kao Frodov “Sting” kada nagrnu Orci?

Japansko-američki ogranak “Keršoua” ide u korak sa potrebama korisnika, ali i sa modnim trendovima na koje ni svet noževa nije imun

ZeroT.jpg
ZeroT - foto: „Zero Tolerans“

LJubiteljima noževa dobro je poznat natpis “Proudly overbuild in the USA” sa crno-plave kutije u kojoj dolaze sečiva kompanije “Zero Tolerans”. Ovaj brend nastao je 2006. godine kao deo japansko-američke KAI korporacije i ogranak poznatog “Keršoua”.

Pročitajte još: Kako napraviti fiksne noževe, niske cene, ali visokog kvaliteta i upotrebljivosti? Odgovor je - DROP FORGED

I sklopljen ZT-0850 CF pleni neobičnim izgledom, foto: „Zero Tolerans“

Razlog za nastanak još jednog proizvođača noževa “pod krovom” već poznate kompanije iste orijentacije, leži u dobroj poslovnoj proceni. Jer, već duže vreme ogroman deo proizvedenih noževa dolazi iz Kine, a čak i tzv. “premium proizvođači” na elitnim modelima imaju natpis “Made in Thaichung” (po zanatskom centru na Tajvanu). Amerikanci sopstveni patriotizam shvataju veoma ozbiljno, pa insistiraju na tome da njihova oprema bude najbolji proizvod domaće industrije.

Izdržljiva konstrukcija

Model ZT-0850 je nastao kao rezultat zajedničkog rada Sinkeviča koji je dizajnirao sečivo i amerikanca Toda Reksforda koji je oblikovao dršku. Prošle godine, predstavljen je “osvežen” model ZT-0850CF sa olakšanim rukohvatom od kompozita, koji čine ugljenična vlakna i plave niti. Nož ima modifikovanu, tzv. sub-frejm lok bravu, kod koje se koristi manji deo rama nego kod riv integral lok sistema. To dopušta da desna strana drške bude pokrivena oblogom kao i leva, pa je komfor upotrebe veći. Prednost (barem teorijska) u odnosu na klasičan lajner lok je veća izdržljivost konstrukcije. SečIvo je finiširano satenski na brušenim površinama, dok su ravni segmenti crni što mu daje zanimljiv izgled i naglašava neobičan oblik. Ovoga puta, nema greške sa šnalom za džep, koja je izrađena od glodanog titanijuma.

Novi trend svetlećih obloga drške

Lako lociranje u mraku ZT-0393CF, foto: „Zero Tolerans“

Rick Hinderer je još jedno čuveno ime iz sveta kvalitetnih foldera. On je dugogodišnji saradnik sa “Zero Toleransom” i autor nekih od najuspešnijih modela kompanije. NJegova serija ZT-0393 predstavlja gamu lepo oblikovanih i praktičnih noževa sa različIto oblikovanim sečivima i bojama finiša. Ni novitet ZT-0393GLCF nije izuzetak. Posle upadljivih, koloritnih kombinacija, ovogodišnji model se drži klasične, mat-sive boje brušenog titanijuma, sa vrhom u harpun obliku i diskretnim, crnim oblogama drške. Barem na prvi pogled. Jer, kada padne veče ili uđete u zamračenu prostoriju, obloge drške počnu da svelte upadljivom zelenom fluorescentnom bojom. Tajna je u tzv. GID (Glou in Dark) tehnologiji, ovoga puta primenjenoj da se dobije neobičan i atraktivan efekat. Koliko je stvarno od koristi, diskutabilno je, ali ZT svakako u ponudi ima i klasičan model koji neće odati vaš položaj u mraku.

Emerson dizajn za svaki dan ZT-0640, foto: „Zero Tolerans“


ZT-0640 je rezultat saradnje sa guruom taktičkih foldera u SAD, legendarnim Ernestom Emersonom koji je na spisku saradnika već dugi niz godina. Ipak, ovaj model je posebno značajan jer je Emerson upravo na ZT folderu prikazao svoj prvi nož sa front fliper načinom otvaranja. Naravno, zadržan je standardni disk na leđima sečiva, a klasičan oblik i izduženi vrh od ovog noža čine ubojito oružje ne umanjujući njegovu upotrebljivost u svakodnevnom okruženju. Diskretne iskošene žućkaste pruge na stranicama drške, takođe “gore u mraku”. Plašim se da je ZT pokrenuo trend koji će slediti mnogi u predstojećem periodu i da ćemo poželeti noževe koji ne sijaju u tami. Šalu na stranu, ZT-0640 je nož blizak mom ukusu i mislim da je prava šteta što se pojavio u istom trenutku kada i ZT-0470 koji mu je (doduše potpuno zasluženo) proteo slavu i pažnju.

Verzija i za dame

ZT-0609 je umanjena, ne tako raskošna verzija kastom modela ZT-0606CF koji su zajednički osmislili R. J. Martin i Mat Martin, obojica poznati nožari iz SAD. Nož je veoma dopadljiv, sa blago zakrivljenim, fluidnim konturama i nesumnjivo efikasnim sečivom koje se otvara preko flipera. Jednostavno obrušenom čeliku suprotnost predstavlja minuciozno, u 3D izrezbarena titanijumska drška, elektrolitski finiširana u bronzanu nijansu.

Atraktivna, bronzana boja titanijumske drške na ZT-0609, foto: „Zero Tolerans“

Poput ostalih ZT modela i ovaj folder ima KVT sistem ležajeva za glatko otvaranje, a nešto manje dimenzije čine ga odličnim izborom za EDC, pa nije čudo što se javlja u nekoliko različitih izdanja, uključujući primerke sa purpurnom drškom namenjene lepšem polu.

U čast Dana D

Tačno 75 godina posle famoznog D dana u Normandiji, 6. juna 2019. “Zero Tolerans” je predstavio svoj model ZT-0223 kao svojevrstan omaž učesnicima najveće desantne operacije u istoriji. Dizajner Tim Galin se prihvatio posla da u novi folder uklopi elemente inspirisane klasičnim borbenim noževima tog vremena (što za Amerikance prvenstveno znači KA-BAR). Uspeh je… pa u najboljem slučaju polovičan. Svi elementi su tu: crno finiširano klip-point sečivo, komforna drška braon boje sa poprečnim usecima, konkavni profil vrha agresivnog izgleda ali…

ZT-0223 u ruci - omaž danu D, foto: „Zero Tolerans“

Na sečivu je načinjen dug usek iznad koga je na leđima sečiva izvedeno upadljivo narezivanje, dok je rikaso dobio niz od pet rupica malog promera, koje prate iskošenu liniju prednjeg dela drške i flipera za otvaranje. Zaboga, zašto?

Pročitajte još:Čelični lav sa Apenina pokorio Evropu retro modelima

Potencijalno dopadljiv nož je ovim suvišnim detaljima samo izgubio i udaljio se od osnovne ideje borbenog noža, koji je trebalo da mu bude uzor. Da ne govorimo o strukturnom slabljenju sečiva, koje bi trebalo da bude najrobusniji element radnog foldera. Nadajmo se da će u budućnosti biti ponuđen funkcionalno i istorijski ispravniji nož. Što pre - to bolje. Jer, ZT može i mora mnogo bolje od ovoga.
foto: „Zero Tolerans“

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.