· · Komentara: 0
Test revolvera

Priča o najvećem ručnom oružju "zmijskog" imena legendarne fabrike iz Hartforda

Kolt Anakonda .44 Magnum je poslednji vrhunski DA revolver ove fabrike, pre nego što je poklekla pred agilnijom konkurencijom

anakonda.jpg
anakonda - dr Nikola ARSIĆ

Prvo funkcionalno višemetno oružje s rotirajućim dobošem izumeo je Semjuel Kolt, osnivač istoimene fabrike. Revolveri ove firme u dužem vremenskom periodu presudno su uticali na razvoj novih i unapređenih modela raznih proizvođača. Praktično, ručno oružje s natpisom "Kolt" bilo je svojevrsni inspirator brojnim konstrukcijama koje su naknadno obično prevazilazile prvobitni uzor.

Uprkos izuzetnoj završnoj obradi, Colt Anaconda nije ostvario uspeh poput S-V i Ruger modela u tom kalibru

Pročitajte još: Zamišljen je kao kompaktno oružje za celodnevno nošenje, ali filipinski revolver RIA AL 3.1 ipak NIJE MINIJATURAN

Bili smo u prilici da isprobamo kod nas redak model "Anaconda" kalibra .44 Magnum. Još od 1907. godine i pojavljivanja metka .44 Special bilo je jasno da će revolveri dvostruke akcije i većih gabarita biti izuzetno traženi, baš kao što je to bio legendarni Colt SAA u završnim decenijama 19. veka. Čitavih 35 godina posle pojavljivanja novog metka .44 Magnum, ranih devedesetih se pojavila "nova zmija" iz Hartforda. Međutim, prva tranša revolvera pod imenom Anakonda je brzopotezno povučena iz prodaje, jer su se usled greške na montiranim cevima pokazali nedovoljno preciznim s većinom dostupnih laboracija komercijalne municije.

Zmija iz Hartforda

Uskoro je krenula prilično agresivna propagandna kampanja, tokom koje su modeli s cevima od 4, 5, 6 i 8 inča reklamirani kao najbolje serijski napravljeno oružje tog kalibra na svetu. Sudeći po opštem obliku i karakteristikama, u pitanju je bio domišljati miks nekih ranijih uspešnih rešenja ove firme, ali u potpuno novom MM ramu.

Izrađen u potpunosti od nerđajućeg čelika visokog kvaliteta s izvrsno poliranim površinama, dobio je nišane nalik na modelu King Kobra, ali sa gornje strane cevi je bila montirana ventilirajuća rampa poput one na neprevaziđenom Pajtonu. Neoprenske obloge rukohvata doprinosile su boljem prihvatu i kontroli trzaja s obzirom na snagu metka, a ukupan izgled oružja je odavao utisak ekskluzive i najviših mogućih primenjenih standarda. Izgledalo je da Anakonda stiže kasno na tržište, ali ne prekasno.

Ovde je sve kao da otvarate sef u banci, s jasno definisanim otklonima baš koliko je i potrebno

Međutim, početkom devedesetih godina prošlog veka poluautomatski pištolji su uveliko bili u punom zamahu svog nezaustavljivog pohoda na službeno i civilno tržište. Već krajem iste decenije Kolt Anakonda je bez mnogo pompe uklonjen iz proizvodnog asortimana i skoro zaboravljen, osim od retkih ljubitelja ovog tipa oružja i moćnog kalibra .44 Magnum.

Očuvan primerak na testu!

Zahvaljujući prijateljima “Kalibra”, bili smo u prilici da testiramo jedan izvanredno očuvani primerak iz sredine produkcionog perioda, koji ne iskazuje znake makar najmanje izraubovanosti iako ga je koristio vrlo ambiciozni sportski strelac. Na prvi kontakt, ova revolverčina impresionira  zamašnom masom od kilogram i po (u pitanju je najčešća verzija sa cevi dužine 6 inča), ali najdominantniji utisak je vezan za kvalitet izrade.

Kolt je s punim razlogom svojevrsni sinonim za revolver

Ni uz najveći napor praktično nije moguće naći zaostale tragove mašinske obrade, komande su besprekorno uklopljene s unutrašnjim delovima mehanizma, a naročito nam se dopalo kako doboš reaguje posle aktiviranja dugmeta za njegovu deblokadu. Manje verzirani čitaoci možda i nisu primetili jednu karakteristiku revolvera velikog formata u moćnim kalibrima, kod kojih doboš ima popriličnu masu.

Oni jednostavniji i jeftiniji su karkteristični po svojevrsnom “ispadanju” doboša u stranu, kada ponekad dođe i do usecanja perifernog oboda u ram. Ovde je sve kao da otvarate sef u banci, s jasno definisanim otklonima baš koliko je i potrebno.

Prilikom prvog kontakta, ova revolverčina impresionira  zamašnom masom od kilogram i po, ali najdominantniji utisak je vezan za kvalitet izrade

Naprava za prave sladokusce

Pogled na besprekorno ispolirane komore metaka, blistavu cev jasnih polja i žlebova, kao i probno kretanje obarača i oroza ukazuju na rigoroznu finalnu kontrolu pre izlaska iz fabrike. Na raspolaganju smo imali raznolike laboracije municije .44 Magnum, počev od fabričke PPU s zrnom tipa JHP mase 240 grejna, pa do ručnih punjenja vlasnika revolvera s zrnima FPJ mase 180 do 330 grejna. Na meti udaljenoj 25 metara, najbolje grupe su ostvarivane s lakšim zrnima, a vlasnik oružja upravo tu kombinaciju i koristi na takmičenjima u Francuskoj. Zbog drugačijeg sistema bravljenja doboša u ramu, mnogi smatraju kako su Kolt DA revolveri konstrukciono slabiji od konkurenata Ruger i S-V, to kod ovog modela definitivno ne važi.

Pročitajte još: Testirali smo novu snajpersku municiju .416 Barrett - evo šta smo zaključili

U toku testa primenili smo režim paljbe koji je primeren za ovakav revolver - razdvanjanje hitaca bez simulacije borbene upotrebe, jer a ovo je naprava za prave sladokusce i svaki hitac treba pripremiti i plasirati s dužnom pažnjom.
foto: Nikola Arsić

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.