· · Коментара: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

ПРЕ АМЕРА! На Месец је прва стигла ЋИРИЛИЦА, а да ли сте знали да је има и на ВЕНЕРИ

Комунисти су били најбољи промотери ћирилице, јер је први у свемир одлетео "Спутник", а 1959. године су оставили плочице са натписима на Месецу које су, десет година касније, дочекале Нила Армстронга. Исто су урадили и на Венери. Латиница је прва стигла једино до Марса.

Када је Совјетски Савез 21. августа 1957. испалио у свемир интерконтиненталну балистичку ракету "Р-7 Семјорка" комунисти нису ни знали колико су урадили на промоцији ћирилице.

Прочитајте још: Ко је Валентина Терешкова, жива легенда Русије? Прва жена која је летела у свемир, а лик њене ћерке красио је омот свима познате ЧОКОЛАДЕ

Два месеца касније, 4. октобра 1957. године, у свемир лансиран први вештачки сателит "Спутник 1", а месец дана касније, 3. новембра 1957. године, свемирска летелица "Спутник 2" однела је у историју пса Лајку. На сви овим летелицама натпис „СССР“ био је написан на ћирилици. Тачније, на "Спутнику 2" је име државе написано пуним именом : Союз Советских Социалистических Республик. Први амерички сателит је лансиран у свемир тек 31. јануара 1958. године.

Ћирилица освојила Месец Фото: Пиксабу

Совјетски Савез је још 2. јануара 1959. лансирао свемирску летилицу "Луна 1" која је требало да се спусти на Месец, а у себи је носила две металне кугле, с натписима „СССР январь 1959“ („СССР јануар 1959“). Било је предвиђено да се металне кугле при паду распрше и разбацају ћириличне медаљоне по Месецу. Нажалост "Луна 1" је промашила месечеву орбиту.

На првој кациги у свемиру, коју је носио Гагарин, натпис је био на ћирилици.

Руси су познати као упоран народ, па је мисију успешно обавила "Луна 2" која је лансирана 12. септембра 1959. године и два дана касније се спустила на Месец. Наравно, "Луна "2 је носила своје металне кугле с ћириличним натписима „СССР сентябрь 1959“  које је успешно побацала по месечевој површини.

И први човек који је отишао у свемир био је Јуриј Гагарин. Он је 12. априла 1961. године у свемирској летелици "Восток 1", носио прву кацигу на којој је стајао ћирилични натпис -  „СССР“.

СССР
У Луни 2 су се налазили и метални појасеви с натписом „сентябрь 1959“ и именом државе – Союз Советских Социалистических Республик.
Армстронга су на Месецу дочекали медаљони са ћирилицом.

Ћирилица је наставила да путује свемиром даље од Месеца, јер је космички програм СССР био у експанзији. Захваљујући совјетској свемирској летелици Венера 3 ћирилица је стигла на нашу суседну планету - Венеру. То се догодило марта 1966. године када је совјетска летелица украшена ћирличним словима слетела на Венеру.

Прочитајте још: Ивана Грозног одгајила је СРПКИЊА, а сада је откривено шта је утицало на то да УБИЈЕ НА ХИЉАДЕ ЉУДИ

Латиница је успела да "победи" ћирилицу само на Марсу, где је први слетео Насин робот "Инсајт". Ипак,  руски космонаути и даље редовно бораве на свемирској станици "Мир" и путују свемиром са ћириличним натписом – Россия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ПРОФЕССИЯ - КОСМОНАУТ 12 апреля 1961 года Юрий Гагарин стал первым человеком в мировой историй, совершившим полёт в космическое пространство. Ракета - носитель "Восток" с кораблём "Восток-1", на борту которого находилея Гагарин, былазапущена с космодрома "Баиконур". ЗАНИМАЊЕ - КПСМОНАУТ 12. априла 1961. године Јуриј Гагарин постао је прва особа у светској историји која је извршила лет у свемир. Ракета носача "Восток" са летелицом "Восток -1", у којој је био Гагарин, лансирана је са космодрома "Бајконур". #URuski #URускијезик #профессия #занимање космонаут #космонаут #гагарин #русскийязык #рускијезик #россия #русија

A post shared by Ucimo Ruski (@ucimo_ruski) on

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.