· · Коментара: 0
БРАК

Годинама сте били у мртвом браку? Погледајте које чињенице указују на то и шта вам је чинити

Када нема свакодневних шетњи, дружења са пријатељима, испијања кафе са комшијама, недељног ручка са децом и унуцима којима су се данима унапред радовали старији брачни пар је упућен један на другог. И тада почињу проблеми.

Depositphotos_6699199_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Психолог и породични терапеут Бранислава Павловић наглашава да свим брачним партнерима, без обзира на године, глобална криза доноси промене и изазове, али се старија популација томе теже прилагођава.

Прочитајте још: Да ли знате у ком периоду су супружници најсрећнији у браку? Одговор ће вас ШОКИРАТИ

Процес старења, сам по себи, носи рањивости и проблеме, а брачни однос је  додатно отежан здравственом претњом и социјалном изолацијом, а квалитет односа у браку се много јасније види у периодима кризе - каже Бранислава Павловић.

Мртав брак не може да се оживи
Фото: Депозитфото

У условима изолације, партнери у функционалним браковима још више ће се зближити и ослањати једно на друго, док ће у дисфункционалним доћи до појачаних свађа и проблема или дистанце и осећаја усамљености. 

Брачни однос старијег пара зависи од тога какав је био у претходним фазама.

Људски век се знатно продужио и није исто ако неко има 65 или више од 80 година, а важна је и психолошка старост, као субјективни осећај. Многи старији парови воде активан живот, раде, баве се физичким активностима, хобијима или помажу деци и унуцима. Без обзира на узраст, здравље је увек основни критеријум функционисања, па тако брачни однос два старија, али витална и здрава партнера, може да буде квалитетан и испуњен. Зависи од тога какав је био у претходним фазама, да ли је дошло до дистанцирања или зближавања.

Пријатељи су најважнији

Заједно се забављајте
Фото: Депозитфото

- Људи су социјална бића и пвезаност са другима нам омогућава да преживимо и издржимо - наглашава Павловић.

У опасности је онај ко нема пријатеље.

Старији парови су слабије социјално интегрисани и под већим ризиком од друштвене изолације и усамљености, што се одражава на њихово психофизичко здравље. У ситуацији појачаног стреса, повећава се значај партнерског односа. Партнери постају у потпуности усмерени једно на друго, што доводи до претеране блискости. Тада се природно осећају тескоба, напетост и раздражљивост које могу да се пренесу и на партнера. Паника и пасивност једног од њих може да индукује тај проблем и код другог и да доведе до депресије удвоје.

Свађе и насиље

Старији парови који су годинама живели у “мртвом” браку и замрзнутом конфликту, решавали су то успостављањем емоционалне дистанце. То значи да су формално опстајали заједно и функционисали на оперативном плану, а свако је живео свој живот, попут цимера.

Најлепши мотив
Свака криза у брачном односу носи ризик, али и шансу да он буде бољи. Парови који имају очувану емоционалну блискост и пријатељство могу бити једно другом извор утехе и најлепши мотив да “изгурају” тешку ситуацију. Неговање и брига за другог је најбољи начин да негујемо себе. Осећање усамљености се не поклапа са самоћом, човек некада може да буде усамљен уз брачног друга са којим нема никакву блискост.
Парови који су годинама живели у замрзнутом конфликту су најугроженији.

Многи од њих су и у пензији настављали да буду окупирани пословним или другим обавезама, живели су на паралелним колосецима. Супружници који су живот базирали на одржавању дистанце сад могу да се нађу у специфичној ситуацији, да буду “натерани” једно на друго. Код оних који су се налазили у сталним брачним конфликтима, изолација доводи до ескалације свађа, па и насиља.

У патолошким браковима, где су присутни насиље, нелечени алкохолизам или психијатријска болест, нажалост, може се очекивати додатно погоршање брачних односа.

Губитак дневне рутине је опасан за патолошке бракове, а за складне није.

Губитак свакодневне рутине доводи до дезорганизације старијих брачних парова, а забринутост и љутња се преносе и на њихов однос. Складни парови ће пронаћи још већи ослонац једно у другом, а дисфункционални ће само појачати лоше брачне обрасце. Старији људи који су у браку подједнако се осећају изоловано као и они који нису. Когнитивно или физичко пропадање једног партнера озбиљно утиче на другог који постаје неговатељ.

Прочитајте још: Имају ли "тапију" на љубав само млади? Старији све чешће улазе у емотивне везе, а због тога наилазе на ОСУДУ - зашто?

Виталнијим супружницима саветујем умерену физичку вежбу прилагођену њиховим годинама и здравственом стању. Могу заједно да вежбају - каже Павловићева.

Интернет омогућава да будемо у видео-контакту са најмилијима, можемо да правимо породични ручак преко “Скајпа” или да пијемо чај у пет с кумовима. Закопајте ратне секире, опростите једно другом грешке и све ружне ствари. Загрљај и додир су најбољи лек против страха, туге и болести.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.