· · Коментара: 0
НАУКА

Научници облепили град ПЛАКАТИМА на којима траже ЛУДО ЗАЉУБЉЕНЕ: Они који су се јавили остали су у ШОКУ

Изрека којом се у три речи објашњава “случај” заљубљене особе - “љубав је слепа”, потврђује се као тачна и у многим научним студијама. Да човек у овом стању не може рационално да просуђује о партнеру, показало је и британско истраживање.

romance-1934204_1280.jpg
Очи виде другачије Фото: Пиксабеј

Научници А. Бартелс и С. Зеки су испитанике привукли лепећи по лондонским улицама постере, на којима је писало да траже оне који су, како су написали - искрено, лудо и дубоко заљубљени.

Прочитајте још: ЖЕНЕ су најлепше са 23 и најплаћеније са 39 година, а МУШКАРЦИ у свему касне!

На основу њиховог понашања није им било тешко да потврде почетну премису, а то је да су “слепи”. Научници су закључили да је код њих појачано активирана управо она страна мозга која је повезана са осећајем награде и еуфорије, а смањено подручје које је одговорно за призивање туге, анксиозности и страха.

Код заљубљених је укључен део мозга који је повезан са осећањем еуфорије и награде.

Стручњаци су потврдили да је код страсно заљубљених испитаника управо у пуном “напону” део који се покреће када се особа налази под утицајем опијата, а да је смањено подручје које контролише критичко мишљење. Због тога особе у овом стању нису способне да рационално просуђују туђе намере, идеје и осећања, као ни сам карактер партнера. Све улепшавају и “украшавају”, а да тога нису свесне. Склоне су идеализацији друге стране, неувиђању лењости, неспособности, неискрености или чак неког тежег облика патологије.

Заљубљени не размишљају рационално.

Врло често могу да упадну и у неке опсесивне или ирационалне ситуације, па тако почну да се сваки дан шетају улицом у којој живи особа у коју су заљубљене, само да би прошле поред његове куће. Или знају да је удата/ожењена, али то игноришу, следећи само љубавни нагон.

Прочитајте још: Зараде велике: Списак занимања која ће у будућности бити најтраженија

Дороти Тенор, стручњак из ове области је из истог разлога за заљубљеност увела термин “залуђеност”.
- Очи су орган залуђености, а не срце, како се често мисли. Моји испитаници када говоре о партнеру у којег су лудо заљубени најчешће наводе тај контакт очима - “начин на који ме он гледао” као нешто најпосебније на свету - каже Тенорова.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.