· · Коментара: 0
ГЛУМА

Окрећите се, ставите чеп у уста, вичите „ЛУДУ БУЛУ“ и нек забава почне

Организујте у кући час глуме којим ће се опсутити и забавити цела породица, али и нешто научити.

Depositphotos_191763192_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

У позоришном свету глума се најчешће дефинише као игра. а уз њу ћемо много научити, али се и забавити. Глума је колективна игра, тако да би било најбоље да у њој учествује цела породица.

Прочитајте још: Шест једноставних савета за СРЕЋАН живот

- Да бисте овладали глумачким вештинама потребно је да се потрудите да: будете гласни, размрдате вилицу како би ваша артикулација била што боља и, наравно, да се опустите - каже Ненад Радовић, дипломирани глумац из студија "Центар за културну едукацију".
Он открива да час глуме обично почиње благим телесним загревањем свих мишића и делова тела: главе и врата (благи окрети улево и удесно, пун круг), рамена, руку и шака, струка, ногу и стопала.

Припремите чеп од вина и вежбајте изговор.

Узмите лагано ваздух на нос и избацујте га на уста употребљавајући вокале: А, Е, И, О, У. Сваким издисајем употребите један вокал и тако пет пута док не изређате све вокале.

- Дикцијске вежбе се раде уз помоћ чепа од вина, који служи као средство за развијање виличних мишића – каже Радовић.
Изговарајте, на пример: "Стала мала Мара, на крај стара хана сама", "Около дођох вођо, потоком топовском рову", "Луду булу у ту густу шуму вуку" и "Невеселе снене жене, плеле тешке мреже". Дикцијске вежбе се раде тако што се најпре полако по слоговима понављају задате вежбе, да бисте временом могли да их радите све брже.

Направите праву сцену, биће занимљивије.

Спремни смо за прве глумачке задатке који могу бити веома једноставни, без текста, када исказујете своје емоције. Можете да правите сцене импровизације. Тада је потребно да међусобно поделите улоге. Рецимо, када је тема задатка "Под липом", направите од столица клупу у парку. Онда смислите причу у односу на ликове које желите да играте. У парку сте, под липом и испод ње се дешава нешто чудно што мења ваш живот. Када се сви укућани договоре око ликова и како ће се прича одвијати, одиграјте сцену. Можете и да је снимите, па да видете шта бисте променили.

Поделите улоге и напишите текст за све укућане, јер је важно да сви учествују.

- У случају када је тема задатка "Нови предмет", пронађите неколико обичних предмета у кући (оловка, кашика, даљински управљач...). Затим један укућанин пред другима представља свој нови предмет са новом функцијом. На крају презентације, која може бити интерактивна, презентер пита ко жели да купи тај предмет. 
Задатак "Интервју" подразумева да један од укућана буде водитељ, а други гост који смишља чиме ће се бавити. Пожељно је да то не буде много популарно занимање (певач, глумац, политичар), већ може да буде пекар, водоинсталатер, кројач... Гост се потом труди да што стручније одговара на питања водитеља.

Прочитајте још: Деца ће бити одушевљена и тражиће још: Потребни су вам папир и фломастери да направите ЧЕТИРИ ВОЈВОДЕ

Када је тема задатка "Новински чланак", бирате неки чланак из новина и покушавате да одиграте догађај из њега. Укућани су у улогама људи који се помињу у том чланку. Они прате причу и догађај из њега. Уколико у чланку нико није давао никакву изјаву, текст за сцену можете да импровизујете.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.