· · Коментара: 0
Откривамо

Због намере САД да забране кабриолете - "Порше" ИЗМИСЛИО НОВО ВОЗИЛО (ВИДЕО)

Свој модел немачка компанија назвала по једној чувеној италијанској трци на којој је тријумфовала 11 пута

porse-targa-naslovna.jpg
Фото:"Порше"

Недавно је "Порше" представио најновију верзију свог бестеселера "порше 911 тарга". А да ли знате како је уопште немачки гигант дошао на идеју да прави ову врсту возила?

Кажу да је потреба мајка свих изума. Почетком шездесетих година прошлог века очекивало се да због великог броја несрећа у кабриолетима САД забрани њихову продају на својој територији. Зато се у "Поршеу", који је продавао велики број кабриолета у Америци дошло на идеју да се направи аутомобил који у суштини и није кабриолет али пружа довољно отвореног крова за "ветар у коси".

Фото:"Порше"

Прво су дизајнери посегнули на познатим решењима из ауто-спорта, али се та идеја није баш допала Фердинанду Александру Поршеу дизајнеру модела "911" који је сматрао да би цевасти рам на кабриолету наружио дизајн једне иконе.

Прочитајте јошКако је „Порше 356“ одредио судбину чувене компаније ? (Фото/Видео)

Али, кад је већ нешто морало да се уради предложио је уградњу заштитног дела, атрактивног облика од нерђајућег челика који би имао улогу рол бара, али и омогућавао лако скидање и постављање крова. Идеја је прихваћена и рођен је нови модел који је представљен на септембарском Салону аутомобила у Франкфурту 1965. Тако је рођен први безбедни кабриолет.

Фото:"Порше"


Али, ту овој причи није крај. Избор имена је представљао велики изазов. Тражило се неко атрактивно име по неком успеху на тркама на пример. Попут "карере" која ја добила име по "Карера Панамерикана" тркачком спектаклу у Мексику.


Размишљало се о "Ле Ману", "Монци", али некако су сва та имена већ на овај или онај начин била поприлично израубована.

Прочитајте још: "Астон Мартин ДБ5" омиљени Бондов ауто, а на аукцији је продат за невероватну суму (Фото/Видео)

Онда се неко досетио чувене трке са Сицилије "Тарга Флорио" (на њој је "Порше победио укупно 11 пута) и предложено је да се модел назове "порше 911 тарга флорио". Али, Харалду Вагнеру менаџеру продаје се учинило да би могао да се одомаћи скраћени назив "флорио" што му никако није било прихватљиво.

Фото:"Порше"

Зато је предложио да се модел једноставно назове "911 тарга". Серијска производња почела је 1966. године. 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.