· · Коментара: 0
ТРАДИЦИЈА

Како Срби праве куће? На прозору нана, У ТЕМЕЉУ ЗМИЈА, на крову КУКУРУЗ

Бацајте старе и редовно цепајте нове стране календара, јер ако то не радите немојте се чудити што вам не иде добро у животу.

1593167612_21072010NOVAVAROS03.jpg
Фото: Архива Новости

Наши преци су градили куће од природних материјала пронађених у околини које одговарају временским условима на месту где се налазе. Кров је био покривен ћерпичем, шиндром или сламом, а управо ови материјали су данас најтраженији и најскупљи.

Прочитајте још: ВАНЗЕМАЉЦИМА смо пре 43 године послали ПЛОЧУ, нећете веровати шта је на њој СНИМЉЕНО!

Како се бира плац?

Које се дрво користи?
У градњу куће се никада не уграђују даске сувог дрвета, оног које је ударио гром или су, не дај боже, преостале од сандука.

Најважније је било пронаћи добар плац, а пре него што га искрче и изграде кућу било је важно уверити се да је место право. Ова провера се радила уз помоћ животиња.

Ако су животиње мирне и заноће - плац је добар.
На прозору биље које тера комарце

Наиме, пуштали су на испашу овце, краве или коње, па ако су животиње мирне - место је одлично. Тамо где стока легне и заноћи - идеално је место за кућу.

Како се бира место за кућу?

Постави се камење на планираном месту, па се остави неколико дана. Уколико се после неколико дана испод камена нађу бубице, стоноге и сличне животињице, то је знак да је место добро за живот. У данашње време се стављају канте са водом, па уколико упадну бубице место је погодно.

Почетак градње је увек у понедељак, никако на празник или усред недеље!

Када почиње градња?

Градња увек почиње у понедељак. Никада се посао не почиње у сред недеље, на празник или дан када се пости, среда или петак. На сваки угао се постави грумен тамјана и запали, а закоље се петао, ован или свиња, како у ком крају. Ово је веома важан обичај, јер се тако "приноси жртва" и осигура да нико неће страдати током градње.

Кров се украси, а домаћица умеси погачу и спреми добар ручак.
Преци су знали ред

Како се гради кров?

Када се стигне до крова домаћица направи погачу, а на "рогови" се украсе парчетом погаче, клипом кукуруза, цвећем, зависи шта расте и цвета у том тренутку. Тог дана се поново прави богат ручак.

Шта се уноси у кућу?

У кућу се уноси ватра са старог огњишта, а прва улази мачка, па деца са погачом, мало соли и бокалом воде.

Змија чуваркућа
Змија чуваркућа живи у темељима куће, ретко се појављивала и ако је укућани виде - десиће се нешто лоше. Када су, пак, у невољи змију су "звали" на вечеру, јер је она представник родоначелника породице.

Зна се где шта стоји

Испред куће је увек била башта са цвећем (шебој, каранфил, босиљак, невен, божур, нана, здравац...) , а у дворишту су: вајат,  амбар,  млекар, кош. У  доњој  авлији су били торови за стоку, дрвљаник.  

Прочитајте још: 1999. откривено СВЕТИЛИШТЕ: Старо је 4.300 година, а крај дрвених стубова пронађене су лобање деце и жена

Испред куће се садио дрворед багрема или дуда, а у дворишту воће: јабуке, кајсије, крушке... Бунар је био покривен сантрачем, лименим кровом који је украшаван звончићима, а око бунара је цвеће и нана. Бунар се китио за Ђурђевдан и Божић.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.