· · Коментара: 0
Веровања

Уздај се, о човече, у Господа свим срцем својим: Данас славимо Светог Митрофана, обавезно изговорите ОВУ МОЛИТВУ

Данас се по календару Српске православне цркве обележава Свети Митрофан.

Depositphotos_47571877_s-2019-5ee9c0d69a084.jpg
Фото: Депозит

Његов отац Дометије, брат римског цара Прова, избегао је из Рима као хришћанин за време гоњења хришћана и дошао у Византију. Епископ византијски Тит посветио га је за презвитера. По смрти Титовој Дометије је постао епископ византијски. После смрти Дометијеве престо епископски заузео његов старији син Пров, а после његове смрти, престо епископски заузео је Митрофан. Када је цар Константин први пут видео Митрофана, заволео га је много.

Прочитајте још: ПОСТИТЕ КАКО ТРЕБА: Почиње ПЕТРОВСКИ ПОСТ, а ево какав јеловник ПО ДАНИМА треба да буде

За време Првог васељенског сабора Митрофан је већ био старац, јер је тада имао 117 година, па пошто није могао да учествује у пословима сабора, одреди свога хороепископа Александра за свога заменика. Тада му је цар код Сабора издејствовао да постане први патријарх константинопоља.

На питање цара Константина кога жели као наследника на престолу патријаршијском, Митрофан је именовао Александра, а онда је рекао Александру Александријском: “О брате, преизрјадна наследника оставићеш ти!”. После овога пророчанства опростио се са свима, и након десет дана преминуо.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Беседа на данашњи дан каже:

Кад би све планине кренуле на тебе, да ли би их ти могао рукама одгурнути? Не би. А кад би се мрак за мраком свих тајни на небу и на земљи навалио на малену свећицу твога разума, да ли би их твој разум могао осветлити? Још мање. Не ослањај се на свој разум, јер и од те ништавне ствари, коју ти називаш разумом, већи део ништа друго није до мртав пепео. Уздај се, о човече, у Господа свим срцем својим. У Њега је разум бесконачни и свевидовити.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.