· · Коментара: 0
НЕСАНИЦА

Проводите БЕСАНЕ ноћи? Пробајте са ових ОСАМ савета светских стручњака

Било да радите од куће, да сте већ изгубили посао, бринете о обавезама своје деце или сте изгубили драгу особу - свим овим проблемима је заједничко што се више времена проводи на затвореном и лоше спава.

Depositphotos_240789572_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Анксиозност, стрес и промена у свакодневној рутини не могу да прођу без последица. Вероватно сте већ од пријатеља или колега чули да лоше спавају, а и сами, када најзад усните, сањате чудне снове. А спавање нам је, и то у трајању од седам-осам сати у континуитету,важно јер штити и ментално и физичко здравље.

Прочитајте још: Све благодети црне чоколаде: Ублажава кашаљ, смањује холестерол и ризик од карцинома

Апсолутно постоји веза између анксиозности и способности спавања. Када смо анксиозни, имамо лаганији сан.

Када смо забринути имамо лакши сан и будимо се током ноћи.

Када смо забринути, чешће се будимо, преврћемо с једне на другу страну и не можемо поново да заспимо, јер у глави непрестано вртимо све оно што нас тишти. И онда, после неколико бесаних ноћи, почињемо да се бринемо што не можемо да спавамо. Тада ствари постају проблематичне - појашњава Кристофер Винтер, медицински стручњак који дуго проучава спавање и његову важност.

Интензивни снови буде
Фото: Депозитфото
После неколико непроспаваних ноћи бринемо зашто не можемо да спавамо!

Још један водећи стручњак за снове, професор Марк Блегров са Универзитета Свонси, примећује да су наши снови постали интензивнији, емотивнији и дивљи. Сваки стрес који преживљавамо током дана може да се пресели у снове, па Белгров предвиђа да ће бити у порасту број људи који ће сањати особе са којима дуго нису разговарали или са којима комуницирају искључиво преко друштвених мрежа.
Шта можемо да учинимо да бисмо боље спавали и избегли кошмаре?

Успоставите нову рутину:

Рад од куће чини да имамо осећај како више немамо контролу над својим животом. Ако устајете касније него уобичајено, настојте да то промените. Устајте у време када сте се будили за одлазак у канцеларију и нипошто немојте да радите у кревету, већ за столом.

Не успављујте се телевизором, већ књигом.

Пажљиво са екранима:

Неколико сати пре одласка на спавање угасите лаптоп. Изложеност вештачкој светлости никако не погодује успављивању.

Витамин Д:

Током дана подигните ролетне, повуците завесе да бисте открили прозоре. Нека у дом уђе што више природног светла. Осим тога, узимајте витамин Д у виду суплемента.

Пиће?
Чаша вина је сасвим у реду, али поведите рачуна и о томе да не пијете много пред спавање, јер алкохол лоше да утиче на сан.
Окружите се јастуцима и умотајте се у тешко ћебе.

Ушушкавање:

Добро се умотајте у тешко ћебе, јер постоје бројни докази који сугеришу да то може да снизи ниво анксиозности и стреса, омогућавајући нам да се смиримо за леп ноћни сан.

Вежбе:

Важно је да радите вежбе и будете физички активни како бисте на крају дана били уморни. Само пола сата вежби ниског интензитета дневно може да повећа квалитет спавања за чак 65 одсто. Са вежбањем крените чим се пробудите. То ће вам дати осећај задовољства и штитиће ваше здравље.

Следите правила добре хигијене спавања:

Немојте да пијете кафу пред одлазак на спавање, установите време када ћете да заспите, а у колико да се пробудите, спавајте у замраченој соби, ако је потребно ставите у уши чепиће против буке...

Прочитајте још: Имате проблем са НЕПРИЈАТНИМ МИРИСОМ СТОПАЛА? Уместо скупих крема пробајте ПРИРОДНА РЕШЕЊА

Сређујте кућу:

Чак и чишћење дома може да утиче на добар сан. Доказано је да су људи под мањим стресом ако им је окружење у савршеном реду.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.