· · Коментара: 0
НЕПРАВИЛНА ИСХРАНА

Уколико вас мучи НЕСАНИЦА избаците из исхране ЈЕДНУ врсту намирница

Током менопаузе, жене које једу много слатких намирница и прерађених житарица имају већу могућност да пате од несанице, показује америчко истраживање.

nesanica.jpg
Фото: Depositphotos

Велико америчко истраживање које је обухватило жене у менопаузи, у средњим шездесетим годинама, показало је да прехрамбени гликемијски индекс директно утиче на проблем са несаницом. 

Жене са највишим прехрамбеним гликемијским индексом, што значи да су јеле највише угљених хидрата у облику белог хлеба, слаткиша и заслађених напитака, имале су 11 одсто веће изгледе за несаницу од жена које су имале најнижи индекс.

Фото: Pixabay

Прочитајте још: Верници, почиње ускршњи пост: Ево шта треба да знате и ко НИКАКО НЕ СМЕ ДА ПОСТИ

- Несаница је још један добар разлог за избегавање слаткиша и састојака са шећером, осим контроле телесне тежине - наводе научници овог истраживања.

Кад шећер у крви брзо скочи, тело реагује ослобађањем инсулина. Последични пад нивоа шећера у крви може довести до скока хормона попут адреналина и кортизола, који могу утицати на сан.

Прочитајте још: ЗАЧИНИ УМЕСТО ЛЕКОВА: Кућну апотеку вам може заменити ШПАЈЗ

Несаница непропорционално погађа жене, према студији чији су резултати објављени у часопису American Jpurnal of Clinical Nutrition. 

Прочитајте још: Заборавите на ГЛАДОВАЊЕ, откривамо вам РАЗЛИКЕ између дијете и здраве исхране

Студија је показала да су жене које су јеле више поврћа, влакана и свеже комаде воћа, а не сокове имале мање изгледе за развој поремећаја спавања и несанице.

Иако целе воћке садрже шећер, оне садрже и влакна која помажу да се на минимум сведу скокови шећера у крви због чега воће има нижи гликемијски индекс.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.