· · Komentara: 0
Istraživanja

Bolje biti pijan nego - imati "tač - skrin" ekran!

Istraživanje poznatog auto magazina "Motor1" pokazalo sve opasnosti savremene tehnologije. Sledi "borba sa vetrenjačama" kao sa korišćenjem telefona u vožnji.

tac-skrin-naslovna.jpg

Svi znamo koliko je opasno koristiti mobilni uređaj u kolima. Telefoniranje u toku vožnje oduzima dragocene trenutke, smanjuje koncentraciju i sve češće je uzrok saobraćajnih nesreća, bez obzira na velike kazne. Znamo i da je korišćenje alkohola takođe jedan od najvećih uzroka, pored brzine, velikog broja sudara sa najtežim posledicama.

Ali da je korišćenje tač-skrin uređaja u kolima opasnije od vožnje pod dejstvom alkohola dokazale su kolege iz prestižnog magazina „Motor1“.

Oni su koristeći najnoviju studiju ukazali koliko je opasno koristiti uređaje sa tač-skrinom u toku vožnje.

Britanska agencija za bezbednost saobraćaja drumovima "IAM RoadSmart“ je na osnovu opsežne studije, koju prenosi popularni auto-magazin, dokazala da su „Android auto2" i „Epl karplej“ sistemi, koji služe za povezivanje smartfona vozača sa uređajem u automobili preko ekrana osetljivog na dodir, kada se koriste u toku vožnje opasniji od korišćenja alkohola!

Pročitajjte još: BMV ulaže više od 30 milijardi evra do 2025!

Na osnovu opsežnih istraživanja utvrđeno je da je vreme reakcije vozača koji koristi ovaj uređaj u toku vožnje sporije za 53 do 57 odsto od uobičajene. U poređenju sa vozačem koji u krivi ima 0,5 promila alkohola vreme reakcije je sporije za 12 odsto.

Ovo ne znači da ne treba koristiti ove uređaje, ili neke druge najsavremenije tehnologije u automobilu. Cilj je bio da se ukaže na opasnost od upotrebe u toku vožnje sa nadom da će vozači biti dovoljno savesni da ne ugrožavaju ni sebe ni druge.

S obzirom na iskustvo sa korišćenjem mobilnih telefona u toku vožnje mislimo da ni uvođenje kazni neće puno pomoći. Najverovatnije će i to biti "borba sa vetrenjačama".

 

Foto:Promo

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.