· · Komentara: 0
Test snajperke

Odlična finska majstorija osvaja na prvi pucanj

Obrtno-čepna Tikka T3x TAC A1 je vrhunsko snajpersko oružje izuzetnih karakteristika

tika.jpg
tika - Željko BUDIMIR

Promovisana na sajmu IVA 2017. ova puška urađena po novom obrascu više je ličila na model Sako TRG M-10 nego na svoju stariju “braću” iz serije Tikka T3x.  Bitna razlika bila je u ceni, jer je ovaj model koštao dvostruko manje. Sve modele Tikka pušaka iz serije T3x krasi visoki kvalitet korišćenih materijala i vrhunska preciznost izrade.



Odogovor na rivalsko rešenje

U toku prethodne dve decenije pojavili su se novi kalibri, optike vrhunskih preformansi, ali i puške potpuno novog obrasca - snajperke su sve više ličile na jurišne puške iz familije AR-15. Novi koncept je zaživeo ali se dugo očekivala pojava novog modularnog snajperskog sistema po prihvatljivoj ceni. Na izazov je prvi odgovorio američki proizvođač “Ruger”, a finsko rešenje na bačenu rukavicu bio je model Tikka T3x TAC A1.
Iako je uzet klasični ali provereni obrtno-čepni mehanizam iz serije pušaka T3x, ono što razlikuje TAC model od ostalih je aluminijska šasija, sa kojom se beskopromisno stabilno spaja sanduk puške (ocevljeni mehanizam). Sa donje strane je pištoljski rukohvat koji neodoljivo podseća na one izraelskog proizvođača CAA, dok se u jezgru šasije nalazi već dokazani Tikka mehanizam za okidanje.

Efikasni kompenzator omogućio je kod gađanja na 500 m da se kroz optiku prati vrtloženje iza zrna ispaljenog metka

Pročitajte još: Šta donosi četvrta generacija SRS repetirki?

Konstruktorski tim je razvio i novi tip okvira za model TAC A1, koji je sličan za puške Sako TRG-22 ili TRG M-10. Na ranijim modelima Tikka, okvir je bio polimerski, odvojiv, jednoredni, a sada je metalni dvoredni, kompaktnih dimenzija, kapaciteta 10 metaka. Postavljeni okvir ne izlazi previše iz usadnika, što je važno za taktičku upotrebu. Baza okvira je od tvrde gume koja omogućava da puška može da se osloni i na okvir, ako zatreba, a da to ne utiče na puzdanost rada, ujedno štiti okvir i kod ispadanja.

Cev vrhunskog kvaliteta

Na zadnju stranu šasije uvrnut je preklapajući kundak, koji se prelama u levu stranu i podesiv je u svim osama. Oslanac za rame je urađen od kvalitetne gume, a obrazina od kjudeksa. Ukupna dužina puške iznosi 1.132 mm, a sa preklopljenim kundakom 840 mm. Duša svake snajperske puške nalazi se u dubinama njene cevi, a TAC A1 ima cev najvišeg mogućeg kvaliteta. “Tikka” je već duže vreme u vlasništvu kompanije “Sako”, pa je proizvodnja cevi po jedinstvenoj tehnologiji hladnog kovanja. Model koji smo testirali bio je u kalibru .308 Vinčester i dužine cevi od 610 mm. Nudi se još u kalibrima .260 Remington i u trenutno vrlo popularnom 6,5 Kredmor.

Dvoredi okvir sa centralnim hranjenjem jednim metkom sprečava smetnje kod uvođenja metka u cev


Na ustima cevi narezan je navoj po američkom standardu 5/8-24, a u kompletu sa puškom dolazi i vrlo efikasni trokomorni kompenzator. Osim kompenzatora na pušku je moguće montirati razne prigušivače, skrivače plamena i druge dodatke u zavisnosti od zadatka. Cev je klasično ožlebljena sa 4 žleba i korakom uvijanja od 279,4 mm za kalibar .308 Vin. Ovaj korak finska fabrika već duže koristi na svojim repetirkama i pokazao se odlično, jer uspešno stabiliše zrna od 155 do 185 grejna.

Taktička crta puške

Čelo zatvarača je upušteno radi sigurnijeg obuhvata čaure metka. Ručica zatvarača je odvojiva od tela zatvarača. Poseban sklop čine udarač, opruga i udarna igla. Zatvarač glatko klizi u sanduku, a odbravljuje se pod uglom od 70 stepeni bez većeg napora. Površinska zaštita zatvarača je tenifer premaz koji doprinosi ovako mekom i tečnom radu čitavog sklopa. Čelični sanduk je zatvorenog tipa sa velikim otvorom za izbacivanje čaura, koji dozvoljava nesmetano pojedinačno punjenje metka direktno u cev, što je česta praksa kod strelaca. Sa gornje strane sanduka postavljena je Pikatini šina, koja se neprekinuto nastavlja na oblogu cevi. Tikka T3x TAC A1 prazna bez optičkog nišana i dodatne opreme ima masu od 4,7 kg, tako da nije preteška i za duže nošenje kod taktičke upotrebe.

Masivna šasija koja spaja sve glavne delove puške u jednu celinu

Unapređen je podesivi mehanizam za okidanje, koji je već viđen na Tikka lovačkim karabinima. On omogućava podešavanje sile okidanja od 2 kg do ispod 1 kg. Obarač je dvostepenog tipa, sa jasno definisanim i odsečnim okidanjem u drugoj fazi povlačenja okidača, što jasno ukazuje na taktičku namenu puške.

Nišan za dalekometna takmičenja

Uspešnost svakog snajperskog sistema zavisi od optičkog nišana i montaže koja spaja pušku sa njim. Zato smo na pušku montirali američki nišan srednjeg cenovnog razreda Vorteks Viper HS-T, uvećanja 6-24X50 mm sa VMR-1 (MOA) končanicom, koja se nalazi u drugom fokalnom planu. Nišanska slika koju dobijate ovim optičkim nišanom znatno prevazilazi njegovu cenu. Zato ne čudi što ćete ovaj nišan često videti na zahtevnim snajperskim takmičenjima u SAD, ali i u Rusiji gde su dalekometna snajperska takmičenja u ekspanziji.
Domaća jednodelna montaža robusne konstrukcije, urađena od kvalitetne legure aluminijuma, sa nagibom od -20 MOA postavlja se na piccatiny šinu i obezbeđuje sigurnu vezu nišana i puške.

Grupa pogodaka od 0,3 MOA na 100 m, metkom M118 LR, 175 grama

Široka lepeza municije

Test preciznosti puške smo odradili u “snajperskoj laboratoriji” - strelištu, na daljinama od 100, 200 i 500 metara. Asortiman .308 Vin. municije koju smo spremili za ovu “finkinju” bili su tipovi metaka visokih performansi: Lapua sa zrnom Open Tip Meč Skenar od 167 i 185 grejna, nemački RVS Target Elit Plus sa zrnom od 168 grejna, američki snajperski metak M118 Long Rejndž sa zrnom Siera Meč King od 175 grejna i PPU metak sa zrnom FMJ od 175 grejna.
Startovali smo gađajući metu udaljenu 100 metara, sa metkom Lapua Skenar 167 gr. Nišanska tačka bio je crveni krug veličine 1 MOA. Prva grupa pogodaka bila je veličine 0,5 MOA (15 mm), druga grupa sa istim metkom bila je fantastičnih 0,3 MOA. Sa zrnom od 185 gr grupe su bile oko 0,6 MOA. Na red je došlo i pucanje na metu udaljenu 200 metara sa Lapua mecima. Nišan smo podesili uz pomoć Lapua balističkog kalkulatora za smartfon. Korekcija je bila potpuno tačna. Dobili smo grupu od 0,5 MOA tačno u centar mete.

Na testu je bio moj prijatelj, vrhunski strelac

Pročitajte još: Od veštine strelca i poznavanja eksterne balistike do parade oružja na kratkim daljinama

U nastavku smo krenuli dinamičnije, gađanjem mete na daljini od 500 m. Meta je bila metalna, pravougaonog oblika, dimenzija 30X20 cm, a postavljena je iznad vatrene linije pod uglom od oko 30 stepeni. Koristili smo PPU Meč 175 gr metak. Uprkos povremenom bočnom vetru brzom paljbom smo bez problema pogađali metal. Uspešnost je bila 100%, od pet metaka imali smo pet pogodaka.
Tikka T3x TAC A1 je precizna puška sportske i taktičke namene, koja se od najskupljih savremenih snajperskih pušaka razlikuje samo po nemogućnosti zamene cevi. U ovaj tip modularnosti lično ne verujem, posebno u taktičke svrhe na terenu. U svim ostalim taktičko-tehničkim karakteristikama T3x TAC stoji rame uz rame sa najnapredniji snajperskim puškama današnjice. Živimo u zlatno doba dalekometnog streljaštva i naprednih snajperskih sistema, a Tikka T3x TAC A1 je granica od koje počinje snajperska izuzetnost.
foto: Željko Budimir

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.