· · Komentara: 0
PIRINAČ

SLATKIŠ našeg detinjstva: Kako da bude SVILEN? (FOTO)

Omiljeno jelo mnogih mališana može da se jede topao ili hladan, ali je najvažnije sa čime i kako je skuvan

sutlijas.jpg
Foto: A. M.

Sutlijaš mnogi kuvaju sa vodom i to je razlog zašto mora da se jede odmah, jer posle kratkog vremena postane suv i bezukusan. Sutlijaš mora da se kuva u mleku i to oko 45 minuta.

Pročitaje još: Nedeljni ručak koji se jede prstima: HRSKAVA pileća KRILCA (FOTO)

Kuva se samo sa mlekom

Sastojci:

  • litar mleka
  • velika šolja pirinča
  • kašika šećera
  • cimet u prahu
  • šaka suvog grožđa po želji

Priprema:

Litar mleka se sipa u dublju šerpu i uključi na najjače da provri. Kada provri sipaju se kašika šećera i pirinač i meša. Pirinač će zagoreti ako se ne meša sve vreme, pa ringlu treba smanjiti sa šestice na trojku. Međutim, pirinač se duže kuva kada je vatra slabija. U oba slučaja mešanje sutlijaša je obavezno!

Sutlijaš je gotov kada smesa postane žitka.

Največi problem prilikom kuvanja sutlijaša je proceniti kada je gotov. Naime, ako se u posudice sipa ranije - biće vodnjikav. Ukoliko se, pak, kuva minut duže nego što treba - biće čvrst i tvrd. Sutlijaš je gotov kada ostane sve manje mleka, ali je i dalje smesa žitka. Sutlijaš će se stegnuti ubrzo čim se sipa i ne treba ga prekuvati.

Pročitaje još: Restovana pileća džigerica MEKANA kao duša

Da bi sutlijaš bio ukusniji dodajte šaku suvog krožđa tokom kuvanja. Na kraju pospite ga cimetom ili kašikicom slatka.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.