· · Komentara: 0
ZDRAV ŽIVOT

Poboljšaćete cirkulaciju i disanje: Očuvajte zdravlje celog tela uz pomoć vežbi japanskog iscelitelja

Vežbe koje je osmislio japanski iscelitelj Kacudžo Niši doprinose očuvanju zdravlja celog tela

00Depositphotos_141774954_xl-_620x0.jpg
Foto: Depozitfoto

Čuveni japanski iscelitelj Kacudžo Niši (1884-1956) stvorio je čitav sistem zdravstvenih navika, za koji je bio duboko uveren da može da pomogne svakom čoveku, bez obzira na to da li je zdrav ili bolestan.

Pročitajte još: Zgrabite prvu STOLICU i počnite da vežbate, jer idu LEPI dani

On je stekao svetsku slavu za života, a danas se od brojnih pravila koja je predlagao najčešće praktikuju njegove vežbe. One doprinose očuvanju zdravlja celog tela, a izvode se na jednostavan i komforan način, tako da su svima dostupne.

Zlatna ribica

Lezite na leđa, na ravan ležaj ili pod. Ruke istegnite što više možete i stavite dlanove na vratne pršljenove. Noge su potpuno ispružene, a stopala su pod pravim uglom u odnosu na trup.

Nožni prsi imaju ključnu ulogu u vežbi.

Nožnim prstima sve vreme težite ka licu, a potiljak, ramena, karlicu, listove i pete gurajte ka podu. Pritom kičma treba da je nepomična, a pokreću se zdesna ulevo samo tabani, koji su pod pravim uglom u odnosu na telo, kao i potiljak. Zamislite da ste ribica i počnite da vibrirate repićem. Celo telo će početi da vibrira. Ovu vežbu trebalo bi raditi od dva do četiri minuta.

Pročitajte još: Trening pre prvog obroka efikasnije sagoreva masnoće, a OVE VEŽBE će vam pomoći u tome

Kapilari

S obzirom na to da ruke i noge poseduju ogroman broj kapilara, vrlo je bitna njihova prohodnost da bi cirkulacija u telu bila dobra. U tu svrhu Kacudžo Niši predlaže vežbu za ove krvne sudove.

Vežbajte isključivo na tvrdoj podlozi.

Vežba za kapilare se radi u ležećem položaju s podignutim rukama i nogama. Stvar je u tome što u takvom položaju venska krv u ekstremitetima stremi nadole, a tada će postepeno stvoreni vakuum dovesti do ubrzane cirkulacije krvi. Dakle, lezite na tvrdu i ravnu površinu, a ispod vratnih pršljenova stavite tvrd jastuk ili valjak. Zatim podignite obe ruke i noge, a stopala savijte prema napred, da budu paralelna s podom. U takvom položaju tresite ruke i noge. Vežbu radite od jednog do tri minuta.

Pravilno radite vežbu Foto: Depozitfoto

Dlanovi i tabani

Vežba spajanja stopala i dlanova pomaže u radu dijafragme i poboljšava disanje. Lezite na tvrdu podlogu, a ispod vrata stavite jastuk ili valjak. Spojte dlanove i tabane. Pritiskajte jastučiće prstiju na rukama nekoliko puta, a potom pritiskajte dlanove ruku. Ispružite spojene ruke, zabacite ih iza glave i lagano ih vraćajte kao da hoćete da presečete telo napola, dok su prsti usmereni ka glavi. Ponovite vežbu 10 puta. Sada usmerite spojene dlanove ka stopalima i napravite 10 pokreta gore-dole od prepona do pupka. Maksimalno ispružite ruke sa spojenim dlanovima i napravite 10 pokreta kao da sečete vazduh sekirom. Istežite ruke sa spojenim dlanovima u pravcu gore-dole, koliko god možete da dosegnete. Stavite spojene dlanove iznad grudi i pokrećite spojene tabane po podu gore-dole, trudeći se da se ne razdvoje. Ponovite vežbu 10 puta. Zatim spojene tabane pokrećite po podu levo-desno 10 puta. Po završetku vežbe ostanite opušteni, zatvorenih očiju, spojenih dlanova i tabana još 10-15 minuta.

Pročitajte još: Uz pomoć KRATKIH VEŽBI oblikujte butine i ruke, a za nekoliko dana primetićete NEVEROVATNU PROMENU

Kičma i stomak

Sedite u turski sed. Ispravite kičmu držeći ravnotežu na trtičnoj kosti. Podignite i spustite ramena 10 puta. Zatim obe ruke ispružite ispred grudi i osvrnite se preko levog, a onda i desnog ramena. Podignite obe ruke iznad glave, ispravite kičmu i osvrnite se opet preko levog, a zatim desnog ramena. Okrećite glavu desno-levo 10 puta u svaku stranu. Saginjite glavu napred-nazad 10 puta u svaku stranu. Pokrećite glavu desno-nazad i levo-nazad, po 10 puta u svaku stranu.

Vežba se radi deset puta u svaku stranu.

Nagnite glavu nadesno, stavite desno uvo na desno rame, zatim lagano, istežući vrat, okrenite glavu ka kičmi, 10 puta prema svakom ramenu. Podignite ruke iznad glave, savijte ih u laktovima pod pravim uglom. Stisnite šake u pesnice, a glavu zabacite unazad. Brojeći do sedam, isturite laktove nazad, kao da želite da ih spojite iza leđa, a podbradak podignite ka tavanici. Ponovite vežbu 10 puta. Počnite da se ljuljate na trtičnoj kosti desno-levo, istovremeno pokrećući stomak napred-nazad, i tako 10 minuta.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.