· · Коментара: 0
Дизајн

Сасвим другачије од оног на шта смо навикли: "Нисан арија концепт" дочарава блиску аутомобилску будућност (Фото/Видео)

Електрична возила ће ускоро имати сасвим другачији изглед

nisan-arija-1.jpg
Фото:Промо

"Нисан арија концепт" показује на који начин ће нова ера електричних возила бити ренесанса за технологију и дизајн. Основе аутомобила биле су у великој мери непромењене већ више од једног века. Масовном производњом електричних возила, отварају се нове могућности за осмишљавање начина конструисања и обликовања возила као и њиховог интегрисања у наш живот.

"Нисан" је то учинио управо када се "арија концепт "појавио на прошлогодишњем сајму аутомобила у Токију, својим поједностављеним, али снажним и савременим стилом названим безвремени јапански футуризам, кога одликује карактеристичан предњи елемент “штит”.

Ово је први пример потпуно новог дизајнерског правца компаније. Одликује га пространа, луксузна кабина са напредном технологијом и каросерија која је оличење чисте, беспрекорне природе електричних возила којима није потребан традиционални отвор маске за пролаз ваздух намењен хлађењу мотора.

Као резултат тога, дизајнери су могли експериментисати са дизајном. Традиционални ручни штитови коришћени у борбама интегрисали су функцију и стил, а коришћење јаких материјала са сложеним дизајном упућивало је на престиж и снагу. Штит на овом концепту има исти значај, нудећи много више од естетског места за маску. Завршни изглед и његово постављање није само упечатљив детаљ, већ такође омогућава напредној технологији која стоји иза њега да делује кроз елементе дизајна без сметњи.

Прочитајте још: Уместо отрова из ауспуха само водена пара!

- Заменом конвенционалне маске технолошким штитом – посебно изражајном маском 3-Д текстуре која није само елемент дизајна – желели смо да најавимо технологију у унутрашњости, одмах испод површине - рекао је Алфонсо Албаиса, старији потпредседник "Нисана" за глобални дизајн. -У овом случају реч је о технологији која помаже Ариyа концепту да анализира пут и приказује возачу све оно што сам не може да види.


Традиционалне маске на возилима са унутрашњим сагоревањем од њиховог оснивања попримале су облике и форме које су могле да одговоре потреби одржавања система за хлађење мотора у возилу и да буду довољно јаке да одбију повремене ударе камења.

Ови функционални аспекти ограничили су њихов дизајн, изглед и стил. Пошто "арија концепт" нема мотор, маска у традиционалном смислу није потребна. Дизајнери су одлучили да преуреде овај простор како би предњем делу возила дали нови изглед. Штит је конструисан у једном комаду у духу геометријског традиционалног јапанског узорка уклопљеног у нови израз ЕВ .

Да би заштитили штит и технологију од временских непогода и нечистоћа на путу, дизајнери су користили исти издржљиви материјал од поликарбоната који може да се нађе на фаровима аутомобила. Желели су да штит буде довољно чврст не само због функционалности већ и да изгледа запањујуће, подржава аеродинамичне пропорције и у потпуности оличава нови дизајнерски језик компаније, безвремени јапански футуризам.

Концептни аутомобили одувек су били алат којим се може визуализовати будућност. Али "арија концепт" показује и како ће се заправо изгледати будући "Нисанови" аутомобили.

Фото:Промо

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.