· · Коментара: 0
МЕДИЦИНА

Ако вам опада више од 100 власи дневно, нешто није у реду, одмах идите код доктора

Није тек тако настала крилатица да је лепа, квалитетна коса пола доброг изгледа сваке жене. Разумљиво је што постају забринуте када им опада више длака него што би требало, коса постаје танка и беживотна, а поготово уколико се толико прореди да се види кожа главе.

Depositphotos_227919204_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Зашто и када долази до претераног опадања косе, а шта се сматра нормалним губитком власи, објашњава дерматолог доцент др Татјана Радевић, из Клинике за кожне и полне болести Војномедицинске академије која каже: Под нормалним опадањем се сматра губитак од 60 до 100 длака дневно.

Прочитајте још: До здраве и лепе коже у три корака: Ово су кључне ставке за правилну негу

Појачано опадање се креће између 150 до чак 700 власи дневно. Да нешто са косом није у реду обично се примети приликом њеног чешљања или прања. Код петине популације појачано опадање присутно је у јесењем и пролећном периоду. Ова појава није забрињавајућа јер је привремена. После тога долази до поновног раста власи.

Постоје бројни третмани
Фото: Депозитфото

- За проређивање косе могу да буду одговорна бројна здравствена стања - каже др Радевић.

И пилуле за контрацепцију могу изазвати губитак косе

Међу најчешћим узроцима се наводе операције, болести праћене високом температуром, обољење штитне жлезде са смањеном функцијом. Ту су и аутоимуне болести, анемија са дефицитом гвожђа, недостатак витамина, минерала и протеина, тежи психички стресови, употреба одређених лекова за лечење епилепсије, као и лекови у терапији и превенцији тромбозе. За опадање и губитак косе одговорни су цитостатици, иновативни лекови за лечење малигних болести, али и контрацептивне пилуле.

Почетак опадања може бити постепен, а некада појачан и кожа главе почиње да се провиди. Уколико се ради о ареатној алопецији, коса може да опада и у печатима.

Генетски узрокована ћелавост се види тек после менопаузе, али је приметна већ после 40. године.

- Тада је важно да се пацијенткиње јаве лекару чим примете прве симптоме интензивнијег опадања косе, да би на време започеле терапију и зауставиле даљи процес - истиче др Радевић.

Обавезно код лекара
Када се драстично прореди коса жена треба да код дерматолога добије праву дијагнозу, па се прибегава стимулацији раста длаке, уз истовремено лечење узрока који су изазвали овакво стање. Резултати се уочавају тек након више месеци.

Прочитајте још: Затегните кожу лица и врата природним путем: Потребно вам је само 10 минута дневно

Постоји генетски узрокована ћелавост коју називамо андрогена алопеција, а подложне су и жене. Да би до тога дошло неопходно је заједничко деловање већег броја гена, које наслеђујемо од једног или оба родитеља. Код жена ова појава почиње да се уочава обично након менопаузе, иако процес тањења длаке креће око 40. године. За разлику од мушкараца, код жена се најчешће задржава предња линија косе према челу, а централни део се проређује.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.