· · Коментара: 0
ЕМОТИВНО

"Била сам свесна разговора око себе, а лекар је питао за ПОСЛЕДЊУ ЖЕЉУ": Исповести пацијената који су били на САМРТИ

И ако умиру, чују шта им се говори

1594637039_bolnica-1.jpeg
Фото: Пиxабаy

Чак и када је пацијент у несвести и близу смрти и даље има осећај слуха и може да чује шта им њихови најмилији говоре, показала су научна истраживања.

Прочитајте још: Ким Џонг Унов деда је био ПОЧАСНИ грађанин Београда, а ево шта је ОСТАВИО у српској престоници (ФОТО)

Студија са Универзитета Колумбија у Британији фокусирала се на пацијенте који прелазе из живота у смрт, односно када тело почиње да се затвара. Ово се не односи на људе који су у коми и ово се сматра првим истраживањем слуха на самом крају живота. Мерили су електричну активност у мозгу пацијента са шеширом који је садржао 64 електроде и идентификовали су мождане сигнале настале као одговор на сложене тонске промене.

Фото: Пиxабаy

Истраживачи су исте сигнале испитивали код пацијента који је реактиван и открили да су мождане активности између ова два испитинака врло сличне, као и активности пронађене у контролној групи. Неки пацијенти су показали мождане активности, што је било мало комплексније.

Није познато да ли пацијент разуме речи или само чује одређене речи. Хилари Џордан, разговарала је са њеним мужем, који је пре скоро 31 годину задобио повреде главе у саобраћајној несрећи.  Она је за канадске медије изјавила, да је супругу рекла да је у реду ако их напусти и недуго затим, он је преминуо. 

Госпођа Блундон је додала да пацијент не може да да осети мирис или укус било шта након што изгуби свест. Џени Бон пала је у кому након што се разболела од Гуиллаин-Барре синдрома 2015. године.

Прочитајте још: Позната СРПСКА певачица је УНУКА БАБА ВАНГЕ: Тврди да је ОВО наследила од ње!

Док је лежала у медицински изазваној коми, чула је лекара како пита супруга да јој искључи апарате за вештачко одржавање у животу: - Била сам свесна разговора око себе. Најгори ми је био разговор између лекара и мог мужа који су га испитивали о мојим жељама да останем жива на респиратору, али и да нису сигурни да ли је моја ментална способност нарушена због недостатка кисеоника док су покушавали да ми поново покрену срце-  рекла је госпођа Блундон.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.