· · Коментара: 0
ЗДРАВЉЕ

МОДРИЦЕ могу бити АЛАРМ, а ево када се треба јавити лекару

Хематомима су посебно подложне жене, пушачи, старије особе и они који не уносе довољно витамина Ц

Depositphotos_160278224_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Модрице настају након повреда, али могу бити и последица бројних болести. Иако нису увек безопасне, на њих углавном не обраћамо пажњу и не тражимо помоћ лекара, већ чекамо да спонтано нестану.

Прочитајте још: Имате проблем са НЕПРИЈАТНИМ МИРИСОМ СТОПАЛА? Уместо скупих крема пробајте ПРИРОДНА РЕШЕЊА

Када се забринути?

Да ли грешимо? Када особа треба да се забрине и потражи помоћ лекара?

- Уколико се хематоми, односно модрице јављају спонтано, учестало и без икаквог повода, као и ако се јаве истовремено на различитим деловима тела, треба отићи лекару – каже др Светлана Миросављевић из Клинике за хематологију Војномедицинске академије.

Хладни суви облози, еластичне бандаже, креме и масти уклањају модрице које су естетски проблем

- У таквим околностима обавезно треба да се уради крвна слика. Посета лекару је важна и зато што по боји модрице, односно хематома може да се одреди да ли је крварење наступило пре неколико сати, пре дан или два, или пре више дана.

Хематоми или модрице настају када се крвни суд оштети, а крв излије. То се најчешће дешава након физичке трауме, али може и спонтано као последица бројних болести и карактеристичних здравствених стања. Јављају се и код слабости јетре, инфекције и септичних стања, употребе лекова који утичу на одређена својства крви, старења…

Невен и алое вера
Крема од невена је делотворна за бржи нестанак модрица, а поготово хематома. Гел од алое вере поспешује ишчезавање хематома и пријатно хлади болну кожу. И препарати од арнике благотворно делују на ову ружну појаву.

Када су опасне?

Шта је карактеристично за спонтано настале подливе или хематоме?

- Спонтано настале модрице без повреда и на различитим деловима тела, а да их притом прате симптоми као што су крварење из носа, тачкасти подливи на слузокожи уста и коњунктивама, као и крварење из десни, готово увек упућује на неко озбиљно обољење или здравствено стање које треба проверити – каже др Светлана Миросављевић.

То значи да треба урадити додатну дијагностичку обраду, и то у првом реду хематолошку.

Прочитајте још: Целулит није само естетски проблем! Добро обратите пажњу, јер иза свега може да се крије ДИЈАБЕТЕС

Додатна дијагноза је веома важна јер постоји широк спектар обољења која као последицу могу да испоље подлив, односно хематом. Такве су, примера ради, леукемије, солидни карциноми који захватају костну срж, болести јетре, аутоимуна и бројна инфективна обољења, хипоавитаминоза витамина Ц, цитостатици у лечењу различитих малигнитета…

Како их уклонити?

- Треба што пре ставити хладне суве облоге, еластичне бандаже  и користити креме и масти које имају ефекат локалног хлађења – истиче др Миросављевић.- Уколико не дође до повлачења хематома, обавезно треба отићи лекару ради  додатне дијагностике.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.