· · Коментара: 0
ИМУНИТЕТ

ОРИГАНО је незаменљив зачин, а да ли знате и шта све ЛЕЧИ?

Препун је есенцијалних уља и лековитих састојака, а испоставило се да има дупло више антиоксиданата од јабуке, поморанџе, али и боровнице!

Depositphotos_53733943_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

На помен оригана, већина помисли на зачин специфичног мириса без ког су незамисливе пице и пасте.

Прочитајте још: Лекове замените воћем и поврћем: Уз помоћ кромпира и мушмула можете да избегнете лекара

Међутим, због лековитих састојака и есенцијалних уља која поседује, оригано је изузетно делотворан код бројних здравствених тегоба. Истраживања су показала да има два до три пута веће антиоксидативно дејство од других биљака, а од јабуке чак 42 пута, од кромпира - 30, поморанџе - 12, боровнице четири пута...

Чај од оригана је благодет за организам.

Примера ради, чај од оригана регулише бројне здравствене тегобе изазване падом имунитета и нарушавањем цревне флоре, код бронхитиса, прехладе, упале грла. Укус му је, истина, чудан (јак, горак, после испијања дуго га осећамо у устима...), па је најбоље у апотеци или продавници здраве хране купити спремљен чај у кесицама.

Уколико желите сами да га направите, у џезву или лонче провреле воде ставите кашичицу до две измрвљеног лишћа оригана. Оставите да стоји поклопљено најмање пет минута. Затим процедите и пијте.

Прочитајте још: Стефана са оцем гаји биљку која има витамина Ц више него килограм јабука: Расте на Косову, а рецепт је породична тајна

Ако је чај поклопљен у већем чајнику, што дуже стоји, то постаје укуснији. Важно је да се потпуно не охлади, јер му укус тада није баш пријатан.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.