· · Komentara: 3
VEŽBANJE

Jedni su PEŠAČILI, drugi TRČALI, treći VEŽBALI, šta mislite ko je oslabio?

Kampanjsko vežbanje nije delotvorno. Samo je redovno i intenzivno bavljenje sportom u kontinuitetu efikasno za zdravlje.

Depositphotos_199715088_xl-2015.jpg
Hodajte i trčite Foto: Depozitfoto

Ovo tvrdi tim naučnika sa Univerziteta u Severnoj Karolini, nakon obavljenih istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno oko 300 učesnika srednjih godina. Tokom istraživanja ispitanici su podeljeni u četiri grupe, od kojih je svaka dobila zadatak da radi određeni tip vežbi.

Pročitajte još: Uznemireni ste? Uradite ove TRI lake vežbe i tražićete još!

Jedna grupa je redovno pešačila, druga džogirala, treća intenzivno upražnjavala telesne vežbe, dok se četvrta uopšte nije bavila vežbanjem. Pripadnici grupe koja je trčala i one koja je redovno vežbala vidno su izgubili na težini, a nivo holesterola i triglicerida im je bio neočekivano nizak. Ali, nažalost, samo dok su bili fizički aktivni.

Jedni su džogirali, drugi pešačili, treći vežbali, a četvrti ništa nisu radili.

- Čim su sa vežbanjem prestali, u vrlo kratkom roku su se udebljali. Količina masnog tkiva se povećala za osam procenata, dok su nepoželjne masnoće u krvi naglo porasle - izneo je zapažanja dr Kris Slenc, član istraživačkog tima.
Iznenađenje je bilo još veće kada su analizirali grupu koja je pešačila. Pozitivni efekti postignuti ovom vrstom fizičke aktivnosti bili su prisutni veoma dugo i nakon prestanka sa vežbanjem. Naučnici su na osnovu ovih primera zaključili da se, kada je u pitanju zdravlje, najviše može postići redovnim, ali umerenim vežbanjem.

Pročitajte još: Probajte SOKOTERAPIJU koja daje energiju, a evo i lakih RECEPATA

- To vam je kao kada prestanete da uzimate lek. Neki lekovi prestanu da deluju brže u odnosu na druge. Shodno tome, svaka osoba treba da pronađe optimalnu količinu vežbi da bi dugoročno sebi obezbedila dobro zdravlje - istakao je dr Slenc.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.