· · Komentara: 0
Uporedni test “četrdesetpetica”

Kalibar "45" kupuju svi, ali znaju da ga koriste samo OVI ljudi

Bili smo u prilici da posmatramo kako nametnuti “ispravan borbeni” stav kod pojedinih strelaca rezultira skoro neverovatnim promašajima i opštom nesigurnošću u sopstvenu streljačku veštinu

cetrdesetpetice.jpg
cetrdesetpetice - Foto: Milan Milanović

Prilikom izbora najprikladnijeg pištolja današnjice mnogi autoriteti preporučuju oružje kalibra .45 ACP i sa što većim brojem metaka u okviru, smatrajući da je to idealan izbor za vojsku, policiju, bodigard službe i slučajeve nužne samoodbrane civilnih korisnika. Ovakav višedecenijski trend doveo je do pojave da pištolje velikog kapaciteta okvira i krupnog kalibra nabavljaju i poseduju osobe koje, generalno, ne mogu njime s uspehom da rukuju.

Pročitajte još: Čeka se konačna odluka: Koliko je izvesno da vojska SAD izabere municiju sa čaurama od polimera, kompozita ili čelika?

Tu prvenstveno mislimo na kategoriju civila. Takođe, među pripadnicima vojnih i policijskih formacija ima osoba ženskog pola i/ili sitnije građe, pa za njih u velikom broju slučajeva dodeljeno formacijsko oružje više predstavlja balast.

Velika očekivanja

SIG P227 je kao službeno oružje uvršten jedino u opremu državnih policijskih agencija Indijane i Pensilvanije, Foto: M. Milanović

Godinama unazad, sa neskrivenim zadovoljstvom smo koristili svaku priliku da ispalimo koji hitac koristeći model SIG Sauer P227, jer nam se činilo kako je to idealno oružje koje se može nositi u spoljnjoj futroli na opasaču, dovoljno je bezbedno da uvek bude pripravno za dejstvo sa metkom u cevi i bilo kojom nenapregnutom oprugom, a o učinku kalibra .45 ACP je sve rečeno. Očekivali smo da razne specijalizovane službe prihvate ovaj moćni i rafinirani pištolj najviše klase. Barem one kojima pozamašna nabavna cena ne predstavlja problem.

Specijalizovane službe nisu prihvatile novi, rafinirani pištolj najviše klase.

U međuvremenu je fabrika bez mnogo propratnih efekata jednostavno prekinula proizvodnju ovog modela, a kao službeno oružje prihvatile su ga jedino državne policijske agencije Indijane i Pensilvanije. Premalo za takav kvalitet, predispozicije i potencijal. Zatečeni takvim razvojem zbivanja, tražili smo odgovore zbog čega ovaj model nije bolje prihvaćen na tržištu i dobijene su vrlo indikativne informacije.

Četrdesetpetice i sitniji korisnici

Strelci sa sitnijim šakama ne moraju da koriste duboki hvat, Foto: M. Milanović

Iako je konstruktorski tim mnogo pažnje posvetio dizajnu bočnih panela drške radi udobnijeg prihvata, širina rukohvata je ipak ocenjena kao predimenzionirana. U poređenju sa pištoljima Glok 21 i XD u istom kalibru .45 ACP, osetno je kako konstrukcije sa polimerskim ramom imaju manju širinu uprkos dvoredim okvirima. Osim toga, pomenuti konkurentski modeli imaju kapacitet od 13 metaka u poređenju sa 10 kod SIG rešenja. Dodajmo tome razliku u ceni i sve postaje jasnije.

Danas svi strelci koriste streljački stav.

Morali smo da uočimo kako je popriličan broj korisnika modela P227 ukazao na njihov osećaj nelagodnosti prilikom gađanja iz ovog pištolja, uobičajenim stavom. O čemu je reč? Skoro svi strelci u naše doba odreda koriste trenutno aktuelni streljački stav koji je proizašao iz prihvata i kretnji IPSC takmičara: nišanjenje sa oba otvorena oka, blago povijena kolena, stopala razmaknuta u širini ramena, izdizanje oružja iz zone grudne kosti u liniju nišanjenja, što je moguće dublji hvat sa palčevima na gore, ruke ispravljene u potpunosti, kažiprst slabije šake na braniku obarača... Sve pobrojano iskazuje odlične rezultate ako se spremate za kakvo takmičenje i koristite tipske pištolje za IPSC.  Kakav je scenario ukoliko u šakama imate oružje snažijeg kalibra, a vi niste naročito snažni i u punoj kondiciji? Naravno - promašaji.

Poređenje širine pištolja SIG P227 i Glok 21, Foto: M. Milanović

Nakon što smo nedavno prisustvovali redovnom gađanju sastava jedne profesionalne formacije službenim pištoljima domaće produkcije - CZ99, još jednom smo se uverili kako nametnuti "jedini pravilni" stav ne donosti željene rezultate.

Korekcije streljačkog stava

To je bio povod da još jednom “stavimo u ring” nekada perspektivni SIG Sauer P227 i proverimo usled čega određeni potencijalni korisnici ne mogu njime uspešno da ovladaju. Radi poređenja, za test smo odabrali pištolje Glok 21 i 30 istog kalibra .45 ACP, a na raspolaganju nam je bila municija užičkog “Prvog partizana” sa zrnima tipa FMJ mase 230 grejna i SJHP mase 185 grejna.

Ovo oružje bolje leži manjim šakama.

Ciljno smo odabrali osobe raznolike telesne konstitucije, počev od dama sve do verziranih test strelaca oružarske industrije. Najpre, uočeno je kako korisnici manjih šaka i tankih prstiju neuporedivo bolje održavaju ovakvo oružje stabilnim, ukoliko ne pridržavaju prednji deo branika obarača kažiprstom slabije šake. Isto važi za sveukupni položaj ruku. Tačnije, svi odreda su bolje pogotke ostvarivali kada bi pištolj držali bliže sebi sa savijenim laktovima, tako što su ga potezali direktno iz futrole ili uzimali sa stola.

Mnogi korisnici ovog modela ukazali su na njihov osećaj nelagodnosti prilikom gađanja iz pištolja SIG Sauer P227 uobičajenim stavom, Foto: M. Milanović

Dakle, početni stav sa oružjem u zoni solarnog pleksusa neka ostane za IPSC i slična nadmetanja, ili neko sasvim drugačije oružje. Simulacija upotrebe sva tri pištolja u službene namene je sprovedena tako što je više prisutnih napunila oružje do punog kapaciteta okvira, pa ga s metkom u cevi (SIG P227 smo dekokerom prebacili u DA mod), u spoljnoj futroli nosili duž opitnog tunela par stotina metara. Posle povratka na početnu poziciju, strelac bi pretrčao istu razdaljinu i dejstvovao tek kada bi prišao do udaljenosti desetak koraka od mete. Zanimljivo, merenjem vremena od momenta potezanja do kraja serije od tri metka, kao i očitavanjem grupa pogodaka, Glok 21 je zabeležio najbolje prosečne rezultate.

Kategorija "3x3"

Suprotno savetima, deo strelaca stabilnije drži ovaj pištolj ako kažiprst slabije ruke nije na obaraču, Foto: M. Milanović

Tokom dugogodišnje prepiske sa iskusnim i verziranim instruktorima defanzivne upotrebe kratkocevnog vatrenog oružja, spoznali smo iz kojih razloga koji skoro svim polaznicima svojih kurseva sugerišu kompaktnije jednostavne pištolje poput Glok 19 u kalibru 9x19 mm ili revolvera .38 Special, sa cevi od dva do tri inča.

Pročitajte još: Da li je odeljensko oružje nove generacije revolucija ili promašaj?

Prema američkim iskustvima, osim retkih izuzetaka, sve situacije u kojima neka osoba opravdano potegne vatreno oružje, mogu se svrstati u kategorijju “3x3” - ispaljuje se najviše tri metka za tri sekunde na razdaljini do tri jarda. Ukupno uzev, svako od nas ljubitelja pištolja voli da ima neku od popularnih „četrdeset petica“, ali procentualno je mali broj onih koji mogu da izvuku ono najbolje od takvog sistema oružje-metak.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.