· · Komentara: 0
Georgijevska lenta

Georgijevsku lentu nose učesnici Besmrtnog puka, a skoro niko ne zna šta predstavljaju NARANDžASTA I CRNA BOJA

Ona predstavlja odlikovanje za hrabrost, a Rusi je zovu Traka svetog Đorđa

georgijevska-lenta.jpg
foto: Pokret Besmrtni puk Rusije

Georgijevsku lentu je uvela Carica Katarina 1769. godine. Dodeljivana je zbog herojstva, koje su ruski vojnici pokazivali u bitkama za svoju zemlju.

Pročitajte još: Adrenalinski izazov - u lov na afričkog bivola puškom skromne kinetičke energije

foto: Pokret Besmrtni puk Rusije

Odlikovanje je dobilo ime - Orden Svetog Velikomučenika i Pobedonosca Georgija (Đorđa). Bio je na svilenoj traci, koja je imala tri crne i dve narandžaste pruge, koje simbolizuju vatru i barut. U 20. veku ova lenta ukrašava jastučić medalje "Za pobedu nad fašističkom Nemačkom u Velikom otadžbinskom ratu 1941-1945".

Pročitajte još: Ratnik iz opkoljenog Lenjingrada - PPS-42 i PPS-43

Uoči obeležavanja Dana pobede 9. maja, milioni Rusa nose Georgijevsku lentu, u čast onih koji su pali u borbi za mirno nebo otadžbine izražavajući time svoje poštovanje prema palim herojima.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.