· · Коментара: 0
МУДРОЛИЈЕ

Да ли знате да се у четкама и на чешљевима за косу налази преко 3.500 БАКТЕРИЈА?

Прочитајте колико често треба прати четку за косу!

Depositphotos_76554727_xl-2015.jpg
Препуна је бактерија Фото: Депозитфото

Научници са универзитета Аризона дошли су до шокантног сазнања да у четкама и чешљевима има више од 3.500 бактерија, које се размножавају “захваљујући” мртвим ћелијама коже и осталим производима за његу косе.

Прочитајте још: Бацате браон банане и љуте ротквице? Ево решења за ова и још два проблема

Стручњаци саветују да најмање трипут недељно из чешља или четке треба да одстранимо длаке. Једном седмично или бар на 15 дана оперите их у води са мало шампона. Ако имате дугачку косу, чините то и чешће. У топлу воду сипајте неколико капи благог шампона за косу и у то натопите четку или чешаљ како бисте скинули нагомилану масноћу и дубински их очистили.

Јагоде

Да трају што дуже
Јагоде потопите у сирће, па осушите.

Иако се јагоде брзо кваре, трајање може да им се продужи, а укус и мирис сачувају. Како? У великој чинији помешајте 500 мл воде и 100 мл сирћета, па у раствор нежно спустите јагоде на неколико минута. Сирће им неће нашкодити, а са њихове површине отклониће споре плесни и бактерије, због којих брзо и труле. Битно је да на јагодама неће остати укус сирћета.

Након “купања” у овом раствору, ставите их на папирну салвету. Што се боље осуше, то ће дуже трајати у фрижидеру. Спакујте их у кутију претходно обложену папирном салветом, која ће упити преосталу влагу.

Прочитиајте још: Мучи вас надимање, непријатан ЗАДАХ и често ШТУЦАТЕ - ево једноставног ЛЕКА

На овај начин јагоде остају свеже данима. Саветује се и да им оставите петељке, јер оне спречавају труљење. Ипак, повремено погледајте да ли је нека јагода почела да се квари. Ако јесте, избаците је да не би контаминирала друге.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.