· · Коментара: 1
ЗДРАВЉЕ

Сви волимо лубеницу, а знате ли КОЛИКО ЈЕ ЗДРАВА?! После овог текста јешћете је још више

Лето је омиљено годишње доба многима

1594993553_melon-2438503_1920.jpg
Фото: Пиxабаy

Најтоплије годишње доба, поред уживања у морским чарима, доноси и најлепша воћа. Поред тога што су освежавајућа, она имају и лековита дејства, а међу њима је сигурно лубеница.

Прочитајте још: Смеше нам се са тезги на ПИЈАЦАМА! Стигле су бобице ПРОТИВ СТАРЕЊА

Многи људи воле лубеницу да једу због њеног неодољиво сочног и слатког укуса, али да ли сте знали колико је заправо здрава?!

Фото: Пеxелс
Снажан антиоксиданс
Поред лубеница, постоји још једна летња намирница која је снажан антиоксиданс, а то је парадајз. Међутим, од свих летњих намирница, лубеница је ипак најбоља у борби против слободних радикала који оштећују ћелије и угрожавају имуни систем.
 
Ликопен – који представља најснажнији антиоксиданс, у великој мери се налази у лубеници и то је оно што ову намирницу чини толико здравом.

Извор витамина

Осим што је лубеница одличан начин да се преко лета засладите, али и окрепите, она садржи и висок ниво витамина који су потребни организму. Захваљујући садржају лубенице, само једна порција је довољна да се задовољи петина потребе организма за витамином Ц и А. Осим тога, висок ниво калијума регулише крви притисак, чиме се одржава и здравље срва.

Прочитајте још:  Научно потврђено: КИСЕЛИ КРАСТАВЧИЋИ и друго ферментирано поврће штите од КОРОНА вируса (ВИДЕО)

Смањује бол у мишићима

Сочна лубеница је већим делом најбољи лек за бол у мишићима, јер је управо њен сок решење за овај проблем. Пре напорног тренинга довољно је попити само пола литре сока од лубенице и бол у мишићима ће бити значајно ублађен током вежбања. Осим тога, овај сок је лек и за срани притисак.

Цитрулин је супстанца која побољшава функцију артерија и регулише притисак. Захваљујући цитрулину, сок од лубенице умирује крвне судове

Моћ хидратације

Лубеница се састоји од 91,5 одсто воде. С обзиром на то да дехидратација може представљати велике здравствене проблеме, који се најчешће реализују кроз главобоље, слабу концентрацију и умор, конзумирање лубенице је одличан начин да се избегну сви ови проблеми.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.