· · Komentara: 0
Razgibavanje

I vozači drumskih krstarica moraju da održavaju kondiciju, a sada postoji jednostavno REŠENJE (Foto/Video)

„Top Fit-set“ osmišljen u Mercedes -Bencu a pomaže i digitalni fitnes trener za zdravlje šofera

mercedes-vezbe-naslovna.jpg
Foto: Mercedes

Vozači drumskih krstarica, koji voze na dugim linijama, svakodnevno su izloženi stresu, a višečasovno sedenje, bez obzira na udubnost i sav komfor modernih kamionskih kabina  je velika pretnja za zdravlje. Uočeno je da se to jako loše odražava pre svega na kondiciju, na  dobijanje suvišnih kilograma, a sve to jasno je, utiče na celokupan organizam, narušavajući zdravlje.

Pročitajte još: Zgrabite prvu STOLICU i počnite da vežbate, jer idu LEPI dani

Prosečno, pokazala su istraživanja, vozači kamiona godišnje provedu 24 dana na bolovanju,
Na prezentaciji novog  „mercedesovog“ superteškaša, moćnog „aktrosa“, u Španiji, ekipa „Novosti“ je imala priliku da se uveri u da u ovoj kompaniji itekako vode računa o kondiciji vozača, njihovom opštem zdravlju.

Kabine su udobne Foto: Mercedes

Iako je kabina novog „aktrosa“ udobnija od većine dnevni soba, sedišta  mekša od većine fotelja, klima sistem savršen, a digitalni sistemi vrhunski i omogućavaju vozaču da mnogo manje stresno radi svoj posao (postoje automatski sistemi za pomoć u vožnji, kamere umesto retrovizora, sistemi za parkiranje i slično) ipak je ocenjeno da vozači moraju bar jedan deo svog radnog vremena da provedu na relaksaciji!

Pročitajte još: Znate li šta je TRE? Posle SEDAM jednostavnih vežbi rešićete se stresa

Kako je to „Mercedes-Benc “osmislio pokazao je vozač Heiko Gebhart na ličnom primeru.

- Samo godinu dana ranije nagurao sam do 115 kilograma- pričao je Heiko koji je u punoj snazi u srednjim četrdesetim – I leđa su počela da mi zadaju probleme. Ali,mi profesionalni vozači smo retko kada kod kuće, većinu vremena provodimo u kamionu.

Heiko je imao sreću da mu njegov poslodavac „Špedicija fehrenkoter“ omogući pravi fitnes studio na točkovima u kabini njegovog „aktrosa“. Radi se o  programu osmišljenom u „Mercedes Bencu“ nazvanom „Top fit-set“  koji sada Gebhart koristi da bi razmrdao kompletnu muskulaturu, smanjio napetost i eliminisao stres.

Uz vežbe ne bole leđa Foto: Mercedes

Postoji i specijalno dizajnirana drvena daska koja se lako prikači, učvrsti za pod kabine. Tu su i elastične trake za vežbanje sa dva nivoa jačine, ali i ceo niz vežbi koje su umnogome pomogle našem sagovorniku da sa 115  smrša na 80 kilograma!

- Mi smo specijalno razvili ceo sistem sprava i vežbi za kabinu kamiona – objašnjava Zigfrid Rot iz Istraživačkog i razvojnog centra „Mercedesa“.

Razvijen je ceo sistem vežbi za vozače.

- Vozači vežbaju u privatnosti svojih kabina što je mnogima presudan faktor. Mnogi ne žele da vežbaju van kabina i to ne samo zbog lošeg vremena.

Istraživački i razvojni centar „Mercedesa“ je ceo sistem razvio sa naučnicima iz oblasti sporta  kao „Bazik fit“, „Strong fit“, “Top fit“ i „Pauer fit“, a svaki od ovih  prikaza  sadrži šest  vežbi namenjenih za oblasti vrata, leđa, ramena, stomaka, nogu. Video snimci su na DVD deo kompleta i u „aktrosu“ se na primer koriste preko „FleetBoard Driver“ aplikacije.

Za starije kamione vežbe su u telefonu Foto: Mercedes

Naravno, i za one manje opremljene kamione, koji nemaju tač-skrin ekrane tu je smartfon preko kojeg se takođe veoma lako dobijaju sva neophodna  upustva za vežbanje.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.