· · Komentara: 0
Ekološki

Smanjili zagađenje vazduha za 120 miliona tona štetnih gasova!

"Tojota" je do sada prodala više od 15 miliona hibridnih vozila u svetu i 2,8 miliona u Evropi

N-tojotini-hibridi.jpg
Foto:"Tojota"

Kompanija "Tojota" prodala je do sada više od 15 miliona hibridnih vozila širom sveta i smanjila je emisiju štetnih gasova u atmosferu za neverovatnih 120 miliona tona!

Prvo hibridno vozilo "prijus",  japanski gigant je predstavio 1997. godine. U Evropi  je do sada, prodaja HEV (hibridnih električnih vozila) premašila granicu od 2,8 miliona vozila uz ponudu od 19 različitih HEV modela pod oznakama "Tojote" i "Leksusa"!  Samo u 2019. godini plasman hibridnih vozila je predstavljao 52 odsto ukupne prodaje, odnosno 63 odsto u zapadnoj Evropi.

Foto:"Novosti"

"Tojotina" hibridna tehnologija omogućava i da se više od 50 odsto gradskih vožnji obavi bez ikakve emisije štetnih gasova, nudeći pristupačan način poboljšanja kvaliteta vazduha u urbanim sredinama

Trenutna "paleta" hibridnih električnih vozila "Tojote" i "Leksusa" na globalnom nivou sada ima 44 modela.

Pročitajte još: Usvojena Uredba o subvenciji električnih i hibridnih vozila

"Tojotin" razvoj hibridnih električnih vozila započeo je pre više od 25 godina, kada je Takeši Učijamada predvodio tim za kreiranje vozila za 21. vek, automobila koji će smanjiti emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte i drugih štetnih materija. Prva generacija "prijusa" predstavljena je, rekosmo, 1997. godine, u vreme potpisivanja "Protokola iz Kjota" koji je dao novi zamah pokretu za zaštitu životne sredine.

Foto:"Tojota"

- Zahvaljujući prodaji hibrida, "Tojota" je na dobrom putu da ispuni cilj od 95 g/km koji je EU odredila za 2020. i 2021. u Evropi, gde su propisi o CO2 najstroži na svetu - ističe Met Harison, izvršni potpredsednik "Tojota motor Evropa".

Pročitajte još: Proizveden milioniti "Tesla" automobil

"Tojota" planira da na evropsko tržište do 2025. uvede 40 novih ili osveženih elektrifikovanih vozila sa raznim tehnologijama, uključujući i najmanje deset vozila s nultom emisijom štetnih gasova. 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.