· · Komentara: 0
SLANA HRANA

Profesorka sa Medicinskog fakulteta UPOZORAVA: BELA SMRT vreba iz tanjira, evo gde se nalazi

Život je nezamisliv bez soli, ali samo pod uslovom da je umereno konzumiramo. U suprotnom, odnosno kada je preterano unosimo u organizam, mnogi stručnjaci su skloni tome da je uvrste među četiri "bele smrti".

1592898920_JagodaJorga.png
Specijalista ishrane dr Jagoda Jorda Foto: Život plus

Šta je, zapravo, istina? U čemu se ogleda značaj soli i šta se događa ako sa njom preterujemo, objašnjava specijalista ishrane profesor dr Jagoda Jorga sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Pročitajte još: Sprečite pojavu teške bolesti: Ovo je 5 čajeva protiv KANCERA i svima su dostupni

Ne solite morske plodove!
Jodom su izuzetno bogate i školjke, škampi, morske ribe koje ovaj mineral u velikim količinama apsorbuju iz mora i okeana. Konzervirana tuna u ulju takođe sadrži mnogo joda.

- So je neophodna za pravilno funkcionisanje organizma, jer sadrži važne minerale, natrijum i hlor, ona je gotovo jedini izvor joda, a predstavlja i najstarije sredstvo za konzervisanje namirnica kao što su turšija, kiseo kupus, kobasice - kaže dr Jorga.

Kašikica soli dnevno!

Međutim, dnevne potrebe odrasle osobe su maksimalno pet grama, odnosno jedna kašičica. Smanjivanje soljenja po tipu potpuno neslane ishrane, u dužem periodu, nema očekivane povoljne zdravstvene efekte.

So je neophodna, ali i opasna Foto: Depozit

U uslovima tropskih vrućina i teškog fizičkog naprezanja potrebe su i dvostruke, jer so izgubljena znojenjem mora da se nadoknadi. Organizam ekstremnim znojenjem gubi velike količine elektrolita, pa se u takvoj situaciji preporučuju slanije supe i druga slana jela, da bi se njihov nedostatak nadoknadio.

Svaki 11. građanin Srbije dosoli hranu pre nego što je proba!

- S obzirom da svaki jedanaesti građanin dosoljava hranu pre nego što proba obrok, a 50 odsto odraslog stanovništva ima hipertenziju, izgleda da ne poštujemo preporuke vezane za zdravu ishranu - isitče dr Jorga.

Namirnice poput mesa, ribe, mleka, žitarica, prirodno sadrže u proseku 15 odsto dnevnog unosa soli. So koja se dodaje prilikom kuvanja čini takođe 15 odsto, ali zato najveći deo, čak 70 procenata, čini "skrivena so" u gotovim proizvodima.

Skrivena so se nalazi u ribi, sirevima supama, sosovima, pecivu... Foto: Depozitfoto

- Najčešće se so krije u pekarskim proizvodima, mesnim prerađevinama, sirevima, supama iz kesice, kockama za supu, povrće u konzervama i teglama, fabričkim mešavinama začina i sosova, a tu si i mineralne vode, šumeće tablete - upozorava dr Jorga.

So je svuda i u svemu!
Šumeće vitaminske tablete u osnovi predstavljaju so natrijuma. Prašak za pecivo i soda bikarbona su natrijumova jedinjenja. Gotovi začini sadrže ogroman procenat sol, kao i tečne mešavine poput soja sosa.

Ukiseljeni kupus i turšiju koju gotovo svi volimo, moguće je donekle odsoliti držanjem u hladnoj vodi od dva do tri sata pre upotrebe.

Prilikom kuvanja umesto soli koriste začine.

- Tokom kuvanja so koristiti vrlo umereno, a povećajte unos biljnih začina, bibera, crvene paprike, bosiljka, peršunovog lista i na taj način će se sačuvati ukus jela, a posebno onog od povrća - savetuje dr Jorga.

Pročitajte još: U Rusiji smatraju da ovaj ČAJ leči sve, a ima ga i u SRBIJI i mislimo da je KOROV

Osim o kuhinjskoj soli, treba voditi računa i o upotrebi sode bikarbone i praška za pecivo, jer u njima ima natrijuma. Uostalom, sve je zastupljeniji način mešenja hleba bez kvasca. Da bi se izbeglo dosoljavanje hrane, na stolu nikako ne treba da se nađe slanik!

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.