· · Коментара: 1
БРАК

Разведена и поново ЗАЉУБЉЕНА: Зашто страх женама спречава нову СРЕЋУ?

Зашто се и даље олако критикује жена која се после развода упушта у љубавну везу, иако то не значи да се тиме одриче деце и пожртвоване бриге о њима?

Depositphotos_325786024_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Са каквим се све друштвеним притисцима сусреће разведена мајка која се поново заљубила? И какве унутрашње бродоломе доживљава, јер друштво не гледа благонаклоно на њену нову везу?

Прочитајте још: Како су уместо бака "закон" постали ЈУТЈУБЕРИ? Ово су РАЗЛОЗИ због којих је дошло до кризе ауторитета код деце

Провокације бившег
Бивши муж је осветољубив у периоду када она пронађе новог партнера после развода, а он је још сам. И углавном престаје онда када и он уђе у везу у којој је срећан. Али док се то не догоди, она треба да упорно и неумољиво инсистира на лепој комуникацији са њим, да се не “пеца” на провокације и не улази у међусобне психолошке игре. Ово уме да буде тешко. Али ако тако уради, повећава вероватноћу да ће на крају изградити пристојан однос са бившим партнером, што је за дете најважније.

Жељка Курјачки Станић, психолог и психотерапеут, не сматра да је разведена мама која се поново заљуби - храбра.
- Када разведена мама жели поново да воли и буде вољена, можемо да кажемо да је та жена здрава, реалистична и да сасвим добро брине о себи - сматра психолог.

Ако жена верује својим осећањима заштитиће дете и љубав.

Ако жена зна да чува себе, верује својим осећањима и уме да оде ако јој негде није добро, тада ће умети да за себе изабере правог и доброг мушкарца. Нажалост, многе које одлуче да се разведу, нарочито после две или више деценија лошег брака, свесно бирају да никада више не допусте себи да заволе нити дозволе некоме да их воли.

- Можда напослетку и уђу у неку везу због тога што осећају непријатност од самоће, али то није исто као када према некоме осећају истинску блискост и желе да са њим проведу остатак живота - напомиње психолог.

Некада су владали стереотипи, а данас се на нове везе разведених мајки, ипак, гледа са одобравањем, али у породици, њеној, њеног бившег или новог партнера, очекују и негативни коментари. Једноставно, некоме се не допадате шта год да урадите и ту није проблем у вама, него у тој особи. Зато такве коментаре треба схватити са великом резервом, размислити од кога стижу и колико вам та особа значи.

Жена треба само да размишља о томе да ли ће сви заједно бити срећни.

О чему заправо жена једино треба да размишља када улази у везу и како је важно да се постави да би она, дете и нови партнер били срећни?
- Важно је да искрено размисли о претходном браку и шта ту није било добро- сматра психолог.

Лампица
Када жена постане мама, у њој се створи савршени радар који сваку опасност по клинца опази, најчешће унапред. Чак и да није толико веровала својим унутрашњим упозорењима у прошлости када су мушкарци у питању, од када је постала мама ти сигнали упозорења неће јој дати мира.

Курјачки истиче да је најважније да жена покуша да код себе открије образац понашања који би јој направио проблем и у новој вези. Да освести могући деструктиван однос према партнеру, њиховој вези, али и према самој себи. Да схвати да ли је занемаривала своје жеље зарад партнерових, како све те обрасце не би поновила и у новој вези.

Прочитајте још: Исланд је нашао начин да смањи наркоманију код тинејџера за 40 ОДСТО, може ли Србија да препише МОДЕЛ?

- Жена мора да освести шта је научила из претходног искуства, шта јој је најважније у односу са мушкарцем, од чега не жели да одступи и шта не жели да толерише, јер ће тако најбоље сачувати себе у новој вези - закључује Курјачки.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.